KNS luidt noodklok over wetgeving Single Use Plastic

Sinds begin van dit jaar staat KNS in nauw contact met Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over de ‘Single Use Plastics’-regeling (SUP), die per 1 juli een nieuwe fase ingaat. Doel is om met deze wetgeving de hoeveelheid plastic te beperken om milieuwinst te behalen en zwerfafval te beperken. Een doelstelling die KNS onderschrijft. Echter, deze regeling is te complex, onduidelijk en daarmee niet werkbaar voor het ambachtelijk mkb-bedrijf. Dit probleem wordt uiteengezet in een brandbrief aan Staatssecretaris Heijnen met het verzoek tot het uitstellen van het toezicht tot er een praktische oplossing is.

SUP ja/nee?

De aanleiding van deze brief is dat de regeling te complex is zoals ook uit de voorgestelde communicatie blijkt. Of een plastic verpakking een SUP is hangt van verscheidene facetten af:

- Heeft het product een verdere bereiding nodig?

- Zit het product al in de verpakking of wordt het ter plekke ingeschept?

- Is voor minder dan twee personen of voor meer?

- Wat is het type verpakking? Een zakje of een bakje?

- Waar consumeer je het product?

Afhankelijk van de uitkomst moet er betaald worden voor de verpakking door de klant en een alternatief worden aangeboden. Deze complexiteit is redelijkerwijs niet aan een ambachtelijke ondernemer voor te leggen. Laat staan de slager dat een verkoopmedewerker of de consument uit kan leggen.

Overigens is de Staatssecretaris uitgenodigd om bij een slager op bedrijfsbezoek te komen om de uitwerking van de regeling in de praktijk te zien. De brief wordt onderschreven door het Vakcentrum (foodspecialiteiten), NBOV (bakkers), VNV (visspecialisten) en AVN (Ambachtelijke Versdetailhandel Nederland)

Wetgeving 1 juli

KNS raadt slagers aan, ondanks deze brief, om voorbereidingen te treffen om verpakkingen waarvan wel duidelijk zijn dat ze een SUP zijn, zoals drinkbekers en vormvaste voedselverpakkingen (geen zakje) waarin direct te consumeren producten worden verpakt , vanaf 1 juli in rekening te brengen aan de klant. Dit bedrag hoeft niet te worden afgedragen en mag door de ondernemer zelf worden vastgesteld. Wel zijn er richtbedragen, zo geldt een richtbedrag van €0,25 voor een drinkbeker.

De prijs voor een beker en bakje, moet apart op de bon worden vermeld, dus niet als een totaalprijs voor verpakking en product. Voor de eenduidigheid adviseren we om het op de kassa aan te slaan als 'plastic product' of meer specifiek als 'plastic beker' en 'plastic bakje'.

Daarnaast moet je klanten een herbruikbaar alternatief aanbieden. Denk hierbij aan bekers of bakjes die klanten later weer terug kunnen brengen of het accepteren van eigen meegenomen bekers of bakjes (bring your own).