KNS kritisch op berichtgeving WUR over bewerkt vlees
In een recent gepubliceerd onderzoek van de WUR wordt gesteld dat er veel gezondheidswinst valt te behalen door bewerkt vlees te laten staan, zoals worsten of hamburgers. KNS stelt dat dit onderzoeksresultaat nuancering behoeft. Slagersproducten bevatten, vanwege de korte weg naar de consument, vaak minder additieven.
In de samenvatting wordt geadviseerd om de consumptie van bewerkt vlees als hamburgers en worst te beperken. Hiermee worden ten onrechte veel producten over een kam geschoren en consumenten op een verkeerd been gezet. Er wordt geen definitie van bewerkt vlees gegeven.
Het malen van vlees tot gehakt is een bewerking maar maakt het product niet ongezond. Het bericht suggereert dat aan deze productgroep veel toevoegingen worden gedaan. Echter de benoemde producten bevatten bij de slager vaak beperkte toevoegingen, zoals kruiden. Het beperken van de consumptie daarvan, levert dan ook niet de genoemde gezondheidswinst.
Daarnaast wordt er door de gehele vleessector gewerkt aan het verminderen van de hoeveelheid nitriet in vleesproducten. In het najaar worden verlaagde normeringen van toepassing. Naast deze wettelijke verlaging werkt de sector aan verdere verlaging van nitriet. Diezelfde WUR voert dat onderzoek uit. De sector neemt haar verantwoordelijkheid.
Vleesproducten van de slager
De Receptenmap van KNS biedt slagers een vastgestelde receptuur om vleesproducten te maken. In deze receptuur wordt gewerkt met een minimale hoeveelheid zout, zodat producten lekker maar toch voedselveilig zijn. Daarnaast worden beperkt additieven toegevoegd. Dat kan omdat de weg van slager naar consument kort is.
Uiteraard is gevarieerd eten met genoeg groente en fruit van belang. Vlees past in een gevarieerd eetpatroon. De slager kan de consument informeren over de samenstelling van de producten in de slagerij.
Ga naar de KNS Receptenmap