KNS komt op voor de slager
KNS komt op voor slagersbelangen, voor de individuele slager maar ook voor de hele branche. Een aantal ontwikkelingen en lobbytrajecten van de afgelopen periode. #hartvoorslagers
Cao-onderhandelingen
De cao-onderhandelingen zijn niet afgerond voor 1 maart. Ondanks verschillende voorstellen over en weer hebben het inhoudelijke overleg nog niet geleid tot overeenstemming en is er dus helaas nog geen nieuwe cao. Deze week heeft KNS een eindbod gedaan.
KNS roept op tot beperken stijging WML en verlagen werkgeverslasten
De wet om het minimumloon extra te verhogen is 20 maart aangenomen door de Tweede Kamer. KNS heeft met samenwerkende branches een dringend beroep gedaan op de Eerste en Tweede Kamer voor het verlagen van de werkgeverslasten en het niet nog verder laten stijgen van het wettelijk minimumloon (WML). Er wordt nog een aansporing gedaan op aan het nieuwe kabinet om de werkgeverslasten te verlagen en dat op te nemen in de Voorjaarsnota. De boodschap van de samenwerkende branches is dus in die zin goed geland.
MKB-Nederland organiseert Ronde Tafel
Op woensdag 13 maart kwam een aantal branches aan tafel bij MKB-Nederland om te praten over de uitdagingen van ondernemers. Deze Ronde Tafel discussie vormt de input voor de ondernemersagenda van MKB-Nederland. Slager en KNS-bestuurder Daan Ruijter en directeur Marian Lemsom waren hierbij aanwezig namens KNS.
Tweede Kamer maakt serieus werk van beperking regeldruk ondernemers
KNS is positief over de aankondiging dat de Tweede Kamer een reeks moties heeft aangenomen waarmee zij de regeldruk voor ondernemers wil indammen en voorkomen. KNS zet zich sterk in voor het verminderen van regeldruk voor slagers zowel in Den Haag als in Brussel.
Werkbezoek Impulsaanpak Winkelgebieden
Op 22 maart wordt een werkbezoek aan Winschoten georganiseerd. Tweede Kamerlid Arend Kisteman (VVD) is hier samen met slager André Hofman en andere genodigden aanwezig om in gesprek te gaan over de Impulsaanpak Winkelgebieden en dit in de praktijk te laten zien.
Bedrijfsopvolging
De brochure ‘De toekomst van jou en jouw slagerij’ krijgt steeds meer zichtbaarheid en wordt aangevraagd door onze leden. Deze brochure helpt ondernemers om bewust te worden om op tijd te starten met het proces van bedrijfsopvolging. Ook onze webpagina ‘Slagerij te koop’ trekt veel bezoekers. Daar worden slagerijen vermeldt die zich zichtbaar willen maken dat zij op zoek zijn naar een opvolger. Daarnaast geven onze adviseurs individueel advies aan leden over dit proces en worden er presentaties bij SVO vakopleiding food gegeven. Tijdens deze presentaties krijgen studenten de nodige kennis, praktische tips en inzichten in het starten van een eigen slagerij en maken wij hen enthousiast voor het ondernemerschap in de branche.
Onderzoek naar verlenging houdbaarheid
In het onderzoek naar langere houdbaarheid van producten wordt nu hard gewerkt aan de productgroep ‘droge worstsoorten’. Een aantal slagers heeft een product ingeleverd ten bate van het onderzoek. KNS onderzoekt met Eurofins en Wageningen Food & Biobased Research de feitelijke houdbaarheid van de verschillende productgroepen door een onderbouwing op te stellen op basis van modellering en challengetesten. Het onderzoek wordt zorgvuldig afgestemd met de NVWA, die de onderbouwing moet goedkeuren.
Slagers hebben toegang tot grondstofcertificering Beter Leven keurmerk
Ambachtelijke slagers kunnen zich sinds dit jaar aanmelden om het Beter Leven keurmerk (BLk) voor vers vlees uit te dragen. De certificering vindt plaats op basis van vers vlees grondstofcertificering. Dat houdt in dat vers, rauw, vlees het BLk-logo kan dragen.
Vereniging Zelfslachtende Slagers viert tienjarig bestaan
Om de belangen van deze groep ambachtelijke slachters te vertegenwoordigen is 10 jaar geleden de Vereniging Zelfslachtende Slagers opgericht. Ter ere van het jubileum is op diverse manieren aandacht gevraagd voor deze ondernemers, door middel van een persbericht en in sociale media.
KNS in gesprek met NVWA
In het verlengde van het vertegenwoordigen van de zelfslachtende slagers is KNS veelvuldig in overleg met NVWA over het toezicht bij kleine slachters en slagers.
Workshop Plant4Texture
Op 7 maart vond weer een workshop bij SVO plaats over Plant4Texture. Deelnemers hebben geleerd over de samenstelling van grondstoffen en hoe Plant4Texture toegepast kan worden. Deelnemers waren enthousiast en zagen kansen voor dit product in hun bedrijf. Vooralsnog is Plant4Texture met een KNS-ledenkorting te bestellen.
VMBO on Stage
Tijdens het beroepenfestival VMBO on Stage hebben op zes edities leerlingen kennis kunnen maken met een slager of met werken in de slagerij. Dankzij de medewerking van slagers Dennis van de Ven en branche erkende meesterverkoper Jessica Hoevenaars, Jeroen van der Geest, De Vleesschouwerij Zetten, Slagerij Gilles, Arno de Best en William Hermanussen en Slagerij Hoeksema was het slagersvak aanwezig.
Slagerij Duijn winnaar Grote Grillworsttest
Op dinsdag 6 februari is Ambachtelijke Slagerij H.H. Duijn uitgeroepen tot winnaar van de Grote Grillworsttest. Tijdens een feestelijke avond hebben de finalisten en hun teams hun prijs in ontvangst genomen.
Spareribs Trophy
De finalisten van de Spareribs Trophy zijn bekend. Wie is de winnaar? Op maandagavond 8 april wordt de winnaar, na afloop van het KNS Inspiratiecongres GROEI! Bekendgemaakt.
KNS en slagers in de media
KNS en ambachtelijk slagers kwam deze periode in de media op diverse onderwerpen, zoals de Week zonder Vlees en Zuivel, Wouter van de Veen over de supermarkt Jumbo doe stopt met stuntprijzen en het jubileum van de Vereniging Zelfslachtende Slagers.