KNS doet eindbod

Na een aantal maanden onderhandelen over een nieuwe cao voor het slagersbedrijf, zijn cao-partijen KNS, FNV en CNV Vakmensen er niet in geslaagd tot een cao-resultaat te komen. Tijdens de laatste onderhandelingsronde heeft KNS aangegeven een eindbod te doen dat vandaag, 27 maart 2024, is gedaan.

Met het uitgebrachte eindbod probeert KNS nog eenmaal tot een passende cao te komen, waarin rekening wordt gehouden met zowel de belangen van werkgevers als werknemers.

Het eindbod kan door de vakbondsleden aanvaard worden of afgewezen. Bij aanvaarding komt alsnog een cao tot stand. Bij afwijzing bestaat de kans dat vakbonden hun standpunt kracht bijzetten met acties. Naar verwachting horen wij medio april of het eindbod is geaccepteerd.

Eindbod
Belangrijkste elementen uit het eindbod zijn de loonstijgingen, de reiskostenregeling en de introductie van een stagevergoeding voor BOL-studenten en natuurlijk de looptijd.

Looptijd
KNS heeft een looptijd van 18 maanden voorgesteld: 1 maart 2024 tot 1 september 2025.

Loon
KNS heeft voorgesteld om tijdens de looptijd van 18 maanden een initiële loonsverhogingen over het feitelijke loon door te voeren per 1 maart 2024, 1 november 2024 en 1 april 2025. De lonen stijgen daarbij als volgt.

-             Per 1 maart 2024 met 5,5%
-             Per 1 november 2024 met 1,0%
-             Per 1 april 2025 met 3,5%

In verband met de harde en onverwachte stijging van het minimumloon gedurende de looptijd van de per 1 maart 2024 afgelopen cao, worden treden 0, 1 en 2 van salarisschaal 2 en trede 0 van salarisschaal 3 uitgezonderd in dit voorstel. Deze treden volgen gedurende de looptijd van de cao de stijging van het wettelijk minimumloon. In de praktijk betekent dat een aanpassing per 1 juli 2024, 1 januari 2025 en 1 juli 2025.

Vanzelfsprekend is ook salarisschaal 1 uitgezonderd van de loonstijgingen.

Reiskostenregeling
De reiskostenregeling blijft ongewijzigd met uitzondering van de hoogte van de kilometervergoeding en de regeling bij verhuizing van de werknemer op eigen initiatief. Het voorstel omvat een stijging per 1 maart 2024 van de vergoeding per kilometer van € 0,19 naar € 0,21 en medewerkers die op eigen initiatief verder weg gaan wonen van de werkplaats ontvangen een daarop aangepaste reiskostenvergoeding. Ook voor die categorie geldt dat de vergoeding maximaal gebaseerd kan zijn op 55 kilometer per enkele reis.

Stagevergoeding
In de cao wordt opgenomen dat BOL-studenten die stage lopen bij een slagersbedrijf een stagevergoeding ontvangen van € 350,- bruto per maand.

Overige elementen
Naast deze onderdelen heeft KNS in het eindbod opgenomen om de buitengewoon verlofregeling te moderniseren. Zo komt bijvoorbeeld de verlofdag bij ondertrouw te vervallen. Het permanent opnemen van een aantal experimentele cao-regelingen zoals de mantelzorgregeling en er is een werkafspraak voorgesteld voor het doen van onderzoek naar de haalbaarheid van het vereenvoudigen van de cao-loontabel door het beperken van het aantal treden en het verwerken van de productietoeslag daarin.

KNS is van mening dat het eindbod  een zeer redelijk marktconform aanbod is en hoopt dat dit leidt tot een nieuwe cao.

Lees hier het volledige eindbod met toelichting