Topkeurmerken van Milieu Centraal

Je denkt er vast wel eens over na of je hebt het al gedaan. Moet ik mij echt gaan onderscheiden door regulier vlees te vervangen door een duurzaam concept. Het is ondoenlijk voor jou als slager om de verschillende keurmerken en bedrijfslogo’s te beoordelen en met elkaar te vergelijken. Het zijn er te veel en de criteria zijn divers en moeilijk te beoordelen. Er zijn daarnaast veel merken en logo’s die heel wat lijken, maar in feite geen meerwaarde hebben op duurzaamheid.

Milieu Centraal heeft van de overheid opdracht gekregen om duurzaamheidkeurmerken en bedrijfslogo’s te scoren en met elkaar te vergelijken. De verschillen zijn zichtbaar gemaakt op een website. Er worden, op moment van schrijven, 30 vleessoorten (rund, varken, kip) beoordeeld op de vier criteria: milieu, dierenwelzijn, controle (borging) en transparantie. Kijk hier. De KNS raadt aan om bij je keuze deze website te gebruiken, zodat je zeker bent van echte meerwaarde.

Topkeurmerken

Milieu Centraal geeft extra aandacht aan topkeurmerken: de toppers onder de duurzame keurmerken. Deze topkeurmerken hebben hoge scores op drie criteria: ambitieuze (strenge) duurzaamheidseisen, transparantie en controle (betrouwbaarheid). De keurmerkwijzer van Milieu Centraal is dus een handig hulpmiddel om keuzes te maken in de verschillende concepten. Bij het maken van de top tien heeft de organisatie vooral gekeken naar hoe de keurmerken scoren op de duurzaamheidsaspecten milieu, dierenwelzijn en eerlijke handel. Er is ook gekeken naar hoe streng de controle van het keurmerk is geregeld. De tien keurmerken die het beste scoren zijn volgens Milieu Centraal: ASC, Beter Leven 2 en 3-sterren, Demeter, EKO, EU-biologisch keurmerk, Fairtrade, MSC, On the way to PlanetProof, Rainforest Alliance en UTZ.

‘Keurmerken safari’

Milieu Centraal neemt consumenten – vanuit huis – mee op ‘keurmerken safari’. Via de site van Milieu Centraal legt de organisatie in vier filmpjes uit hoe consumenten de 10 keurmerken kunnen spotten.

Duurzame producten zijn vaak duurder, maar de ervaring leert dat je reikwijdte van je bedrijf veel groter kan worden. Klanten rijden graag om voor bijzondere producten. Uiteraard kun je ook kiezen voor lokale producten, waarvan jij de duurzame achtergrond kent. Denk aan je eigen vee of dieren uit een natuurgebied die je lokaal laat slachten. Duurzaamheid met een goed onderscheidend vermogen.

Vul aan!

Omdat er meer keurmerken en bedrijfslogo’s zijn dan er door Milieu Centraal beoordeeld zijn doet de KNS regelmatig het verzoek om meer concepten te beoordelen. Zo is het aantal beoordeelde concepten al flink toegenomen in de afgelopen jaren. Mis jij een concept? Laat het ons weten.

Uitspraak ACM

Eerder vroeg de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ook al aandacht omtrent de duurzaamheid van keurmerken. Volgens ACM nemen consumenten duurzaamheid steeds vaker mee in hun aankoopbeslissing. Echter zijn veel duurzaamheidsclaims volgens ACM vals of misleidend, waardoor de consument op het verkeerde been wordt gebracht. Milieu Centraal zegt zich hierbij aan te sluiten en pleit ervoor het aantal keurmerken en bedrijfslogo’s te beperken. Dit wil de organisatie ‘zodat consumenten niet langer de weg kwijt raken in een oerwoud aan keurmerken’.

Bron: VMT.nl