Hamburger of spies is barbecue-favoriet bij de slager
Een ambachtelijke hamburger is de onbetwiste winnaar van het barbecue-assortiment van de slager. Op de tweede plaats staat saté en de derde plek is voor andere soorten ‘spiesjes’. Iets wat ambachtelijk, met de hand gemaakt wordt, is een geliefd barbecue-product bij de slager. Op plek 4 tot en met 6 staan speklap, worst en biefstuk.
KNS vroeg haar leden wat het best-scorende barbecueproduct is. Ondanks het wisselvallige zomerweer, speelt dit assortiment in de slagerstoonbank. Waarschijnlijk heeft het EK een positieve rol gespeeld in de vraag naar een barbecue-assortiment. Tientallen slagers deelden hun bbq-toppers.
Innovaties
Uit de reacties kwam ook naar voren dat slagers speciaal voor dit seizoen een innovatie introduceerden. Een aantal voorbeelden zijn: ‘smokerworst’ (met zwarte knoflook), ‘tweede helft spies’, ‘road kill chicken’, ‘limoncello brochette’ of een heel assortiment verschillende braadworsten; uit eigen worstmakerij. Hierin valt ook op dat slagers meer grote stukken vlees introduceren en het assortiment verrijken met bavette, onglet, short ribs en een ‘Bretagne steak’, gemaakt van procureur met zwarte peper en een koffiearoma.
Voetbal
Voetballiefhebbers vonden bij een aantal slagers ook een speciaal EK-product. De redactie van KNS zag leuke bereidingen op sociale media, zoals het ‘Depay-tje’ (een oranje gehaktbal met een ring witte ui, verwijzend naar zijn witte zweetband). Slagers boden ook ‘EK Grasmatjes’, ‘Doelpaaltjes’ en een ‘Oranje burger’, ‘Juich burgers’ en EK-buckets met lekkere hapjes of schalen borrelhapjes.
Stokbrood en salades
De slager biedt gemak, want bijna alle respondenten bieden ook bijgerechten aan om de barbecue compleet te maken. Zoals een maaltijdsalade, stokbrood en kruidenboter of een dessert zoals de fruitsalade. Ruim de helft van de slagers verzorgt ook een barbecue op locatie, thuis of op kantoor, of verhuurt een barbecue. Bedrijven weten de slager ook vaak te vinden, maar de consument is de belangrijkste speler in het barbecue-seizoen.