Update #5 cao-onderhandelingen: eindvoorstel cao niet geaccepteerd

De afgelopen periode hebben cao-onderhandelingen plaats gevonden tussen vakbonden FNV en CNV Vakmensen en Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS). Op dit moment is er nog geen akkoord bereikt. Beide vakbonden hebben het eindvoorstel afgewezen. Werkgevers blijven in gesprek met de vakbonden om toch een cao tot stand te brengen

De Adviescommissie Sociale Zaken en bestuur van KNS zijn gisteren bijeen gekomen. Er is gekeken of er ruimte is om het eindvoorstel aan te passen. En zo ja, welke ruimte. KNS is in gesprek met vakbonden. Door het afwijzen van het eindvoorstel van werkgevers, bereiden de vakbonden op dit moment een ultimatum met hun eindbod voor. Accepteren werkgevers niet, dan is het mogelijk dat acties plaats gaan vinden. Vakbonden hebben laten weten dat de actiebereidheid vanuit de achterban groot is. Veel vakbondsleden zijn werkzaam bij de grotere bedrijven in de branche.

Afgelopen onderhandelingen

Eind april heeft KNS een uitgebreid en gedegen eindvoorstel bij de vakbonden ingediend na enkele onderhandelingsronden. Werkgevers én werknemers in de slagersbranche ervaren en dragen beide de nadelige effecten van de sterke prijsstijgingen en de negatieve invloed daarvan op de koopkracht. Werkgevers zijn bereid om werknemers zo goed mogelijk te compenseren. De realiteit is dat werkgevers voor langere tijd worden geconfronteerd met zeer hoge inkoopprijzen van vlees, verpakkingsmaterialen, brandstof en energie. Met stijgingen van tientallen procenten legt dat nu al een grote druk op de bedrijfsvoering, toekomstperspectief en op de mogelijkheden voor een nieuwe cao.

Relevant nieuws