De slagersbranche is geen melkkoe

Dinsdag 27 februari jl. hebben cao-partijen KNS, FNV en CNV Vakmensen opnieuw onderhandeld over een nieuwe cao. Ondanks verschillende voorstellen over en weer heeft ook dit vierde inhoudelijke overleg nog niet geleid tot overeenstemming en is er dus helaas nog geen zicht op een nieuwe cao.

KNS had gehoopt voor 1 maart 2024, het einde van de looptijd van de huidige cao, duidelijkheid te kunnen geven over een nieuwe cao en dus ook over de loonstijging.

Om dat te bereiken heeft KNS tot op heden voorstellen gedaan. Deze houden zowel rekening met het actuele werkgevers- en ondernemersklimaat, waarbij hoge kosten en arbeidsmarktkrapte centraal staan, als met het door de vakbonden aangedragen koopkrachtprobleem, als gevolg van hoge inflatie.

De laatste stand van zaken is helaas dat vakbonden vast blijven houden aan een loonstijging die onrealistisch is. Het laatste door hen genoemde percentage van 11% loonstijging per 1 maart 2024 voor een eenjarige cao, is niet marktconform en voor de slagersbranche simpelweg niet op te brengen. Ongetwijfeld ligt hier nog wat ruimte, maar laten we eerlijk zijn, ook percentages die hier niet ver vanaf liggen vormen een probleem. KNS heeft de vakbonden laten weten dat de slagersbranche voor eerlijke beloning staat, waarbij zo veel mogelijk koopkrachtbehoud het uitgangspunt is, waarbij wel oog gehouden moet worden voor de realiteit. Uiteindelijk is het slagersbedrijf geen melkkoe en moet ook daar eerst verdiend worden, voordat het uitgegeven kan worden.

Wat heeft KNS voorgesteld?

Tot nu toe is het volgende werkgeversvoorstel gedaan waar het gaat om beloning:
- Een loonstijging per 1 maart a.s. van 5,5%;
- Een verbetering van de reiskostenregeling, zijnde een kilometervergoeding van 21 cent, i.p.v. 19 cent per km;
- Aanpassing reiskostenvergoeding tot maximaal 25 km per enkele reis bij verhuizing op initiatief van werknemer;
- Geen cao-loonstijging over treden 0, 1 en 2 in salarisschaal 2 en trede 0 in salarisschaal 3, i.v.m. de harde stijging van het minimumloon sinds 1 januari 2023;

Dit voorstel is niet door de vakbonden geaccepteerd.

Alleen een loonvoorstel?

Nee, KNS en vakbonden hebben ook over andere onderwerpen gesproken. Daar is onder meer uit voortgekomen dat een vaste vergoeding van € 350,- voor BOL-stages haalbaar is en de cao-mantelzorgregeling verlengd kan worden. Ook over andere onderdelen is constructief gesproken.

Hoe nu verder? 

Ondanks het feit dat cao-partijen nog zeer ver uit elkaar liggen waar het gaat om beloning, zijn er nog aanknopingspunten om verder te praten. Op 18 maart a.s. staat het volgende gesprek gepland. Hopelijk leidt dat gesprek toch tot een nieuwe cao waarin realistische loonafspraken gemaakt kunnen worden. Beweging aan de kant van de vakbonden is daarvoor in ieder geval noodzakelijk.