Cybercrime overkomt jou ook

Phishing, WhatsApp-fraude, spooknota’s, gevaarlijke e-mails en sms’jes: het is aan de orde van de dag. De angst voor online criminaliteit stijgt. Deze vorm krijg je ‘gewoon’ op de eigen smartphone of computer, het is niet altijd direct te herkennen en neemt steeds professionelere vormen aan. Cybercrime is iets om serieus te nemen en waar je de tijd voor moet nemen om jouw digitale veiligheid op orde te brengen.

Kleine ondernemers ook doelwit

Vooral kleinere bedrijven denken dat zij geen interessant doelwit zijn. Dat is ten onrechte. Ook deze vallen regelmatig ten prooi aan oplichters. Verder onderschatten ondernemers de gevolgen vaak. Maar die kunnen enorm zijn. Stel dat je slachtoffer wordt van ransomware en al je computers op slot zitten of bestanden versleuteld zijn: dat is echt een probleem voor de bedrijfsvoering. En daarbij niet vergeten het risico op datalekken, omdat klantgegevens op straat kunnen komen te liggen.

Onderneem actie

Digitale veiligheid is helaas niet te garanderen. Je kunt wel maatregelen nemen om de kans om slachtoffer van cybercriminaliteit te worden zo klein mogelijk te maken.

  • Zorg dat jouw computer goed beveiligd is en installeer updates zodra ze beschikbaar zijn.
  • Maak gebruik van een virusscanner, firewall, scriptblockers (apps die scripts tegenhouden die een virus kunnen bevatten).
  • Gebruik een sterk wachtwoord – bijvoorbeeld een lange wachtzin -. Deze is voor jou gemakkelijk te onthouden en voor criminelen moeilijk te achterhalen. Meer informatie hierover vind je bijvoorbeeld op veiliginternetten.nl.
  • Door het instellen van een twee-stapsverificatie voeg je een extra beveiligingslaag toe aan je e-mailaccount, sociale media of clouddienst. Vaak wordt dan een toegangscode naar een vertrouwd apparaat van jou gestuurd om in te kunnen loggen. Hackers hebben dan aan je gebruikersnaam en wachtwoord alleen niet meer genoeg om toegang tot je account of cloud te krijgen.
  • Klik niet zomaar op een link.
  • Geef nooit jouw inloggegevens af.
  • Bij een scheiding (werk of privé) moet je ook digitaal scheiden: reset wachtwoorden en verbreek eventueel gedeelde e-mailadressen en cloud-accounts.
  • Maak regelmatig een back-up van uw waardevolle bestanden (bijvoorbeeld foto’s, documenten enzovoort).

Doe altijd aangifte

Hoe meer politie en OM weten van cybercriminaliteit, hoe meer kans er is de daders te pakken. Aangifte doen is daarom altijd belangrijk. Via de website van de politie kun je aangifte doen. Daar en bijvoorbeeld via fraudehelpdesk.nl en veiliginternetten.nl vind je adviezen hoe oplichting via smartphone of computer is te voorkomen.