Cao-onderhandelingen gaan van start

De huidige Cao voor het Slagersbedrijf loopt tot 1 maart 2022. Begin maart starten de onderhandelingenmet de vakbonden FNV en CNV Vakmensen. Op dit moment worden de voorstellen ontwikkeld. Cao-partijen streven er naar om zo snel mogelijk een nieuwe cao af te spreken.

Hoe verloopt dit proces eigenlijk?

Met regelmaat krijgen wij van leden de vraag hoe cao-onderhandelingen verlopen. Dat gaat doorgaans als volgt. Aan werkgeverkant zit de KNS aan tafel en aan werknemerskant de FNV en CNV Vakmensen. Een paar maanden voordat de cao afloopt, wordt gestart met de onderhandelingen.

Vóór de start vindt binnen de KNS eerst een raadpleging van de achterban plaats via de Adviescommissie Sociale Zaken en Onderwijs. Deze adviescommissie, bestaande uit collega-ondernemers uit het klein-, midden- en grootbedrijf, brengt een advies uit aan het bestuur van de KNS over de onderhandelingsinzet. Het bestuur bespreekt dit advies en geeft vervolgens een onderhandelingsmandaat aan de cao-onderhandelaar.

Vervolgens starten de onderhandelingen, die vaak over meerdere rondes worden gehouden. De onderhandelingen gaan gepaard met voorstellen over de verschillende cao-onderwerpen. Na iedere onderhandelingsronde vindt aan werkgeverszijde afstemming met het bestuur plaats. Vakbonden overleggen met hun kaderleden. Dit proces wordt herhaald tot uiteindelijk overeenstemming is bereikt over de cao als geheel.

Na de bereikte overeenstemming start het proces van het schrijven en vaststellen van de cao-teksten en daarna het aanmelden van de cao bij en het algemeen verbindend laten verklaren van de cao door het Ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid.

Waarom is een cao belangrijk voor een bedrijfstak?

Een cao is een collectieve arbeidsovereenkomst die voor een bepaalde sector wordt afgesloten. Een cao geeft duidelijkheid en zorgt ervoor dat individuele werkgevers en werknemers niet onderling over elke arbeidsvoorwaarde afspraken hoeven te maken. Hierdoor voorkom je meningsverschillen en dat geeft rust binnen het bedrijf en de bedrijfstak als geheel. Verder is bij een cao geen concurrentie op arbeidsvoorwaarden. In een cao kunnen daarnaast zaken geregeld worden die afwijken ten opzichte van de wettelijke bepalingen. Dit kan gunstig zijn voor de branche.