Blik op de toekomst: inspiratie voor de slager en poelier van morgen
Meer dan 150 slagers, poeliers en relaties verzamelden zich op 17 maart bij Buitenplaats Kameryck voor een middag vol inspiratie, trends en ontwikkelingen. De aanwezigen kregen een waardevolle blik op actuele ontwikkelingen en de toekomst van hun vakgebied. Wat zijn de belangrijkste trends? Waar liggen de kansen? En hoe speel je hier slim op in?
De toekomst van food: trends en transities
Maaike de Reuver, hoofdredacteur van Food Inspiration trapte af met een inkijkje in de belangrijkste ontwikkelingen binnen de foodbranche. Haar boodschap? De wereld verandert razendsnel. Maak slimme keuzes die bij jou passen en blijf je onderscheiden.
Trends: de kracht van kleinschalig en ambachtelijk
Kleine, ambachtelijke speciaalzaken worden steeds populairder. Hun succes komt door een beperkt assortiment, waarbij geldt: ‘op is op’, en een sterke aanwezigheid op social media. Dit sluit aan bij de trend van affordable luxury: jongere consumenten zijn bereid meer te betalen voor een ambachtelijk product van hoge kwaliteit als zij het gevoel hebben dat zij waar voor hun geld krijgen en als het product ‘Instagrammable’ is.
De eiwittransitie: vlees verandert
Een belangrijke ontwikkeling is de eiwittransitie: de verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitten. 70% van de 18-plussers vindt vlees nog te lekker om volledig op te geven. Vlees blijft, maar verandert. Denk aan hybride vlees, kweekvlees (cultured meat) en plantaardige alternatieven. Een opvallende hype of niche binnen deze beweging is predetarisch eten waarbij consumenten geen koe, varken of kip eten, maar alleen gevangen of geschoten wild.
Minder koken, meer gemak
We koken steeds minder. Deze trend noemen we ook wel ‘ontkoking’. En áls we koken, willen we er minder tijd aan kwijt zijn. Dit biedt slagers en poeliers mooie kansen, zoals het aanbieden van maaltijdboxen en kant-en-klare pakketten waarmee je klanten direct helpt. Een mooie aanvulling op de klassieke slagerij.
AI als geheim ingrediënt
Tot slot kunnen we natuurlijk niet om AI heen. Zet AI in als praktische tool, zoals bij het ontwikkelen van recepten. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar zet het stapsgewijs in en blijf kritisch op de output.
Generatie Z: vernieuwers op de werkvloer
Laura Bas, Gen Z-expert, nam de zaal vervolgens vol energie mee in de kansen die deze generatie van jonge talenten biedt op de werkvloer.
Gen Z brengt net als iedere nieuwe generatie vernieuwing en een frisse blik mee op de werkvloer. Jongeren wíllen werken; op hun manier. Gen Z is niet lui, maar zoekt zingeving. Ze willen leren, impact maken en gezien worden. Gen X’ers en babyboomers spelen hierin een cruciale rol. Help hen hun plek te vinden, geef ruimte om fouten te mogen maken en begeleid ze in hun groei.
Gen Z is zeer waardevol in het aanspreken van tijdgenoten en deze naar je winkel te halen. Zet jongeren in als trendradar: zij weten als geen ander wat er speelt, welke trends relevant zijn en hoe je hierop kunt inspelen.

Tips om Gen Z in te zetten:
• Zet je eigen medewerkers in als influencers op social media en laat ze je winkel promoten.
• Maak video’s met uitleg over je assortiment en hoe je producten bereidt.
• Daag Gen Z uit en geef ze een concreet doel, zoals deelname aan KNS-vakwedstrijden.
Tot slot: de arbeidskrapte blijft nog minstens 25 jaar een uitdaging. Laura stelt daarbij de vraag: ‘Hoe zorgen we ervoor dat 50-plussers langer blijven werken? Waar hebben zij behoefte aan?’ Flexibiliteit, parttime werken en autonomie zijn volgens onderzoek de sleutels om deze werknemers langer in het vak te houden. Uiteindelijk blijken de generaties dus minder te verschillen dan vaak wordt gedacht. Een team dat bestaat uit verschillende generaties is een sterk en divers team. Met de juiste combinatie, spreek je een brede klantengroep aan.