Aanpak schijnzelfstandigheid ZZP'ers verzacht: volgend jaar geen boetes
De handhaving van regels tegen schijnzelfstandigheid wordt, mede op aandringen van de Tweede Kamer, verder versoepeld. Werkgevers die zzp’ers inschakelen voor werk dat eigenlijk in vaste dienst moet worden uitgevoerd, krijgen vanaf 1 januari 2025 wel een naheffing voor sociale premies, maar nog geen boete.
In de oorspronkelijke plannen konden boetes al worden vermeden, maar alleen als werkgevers aantoonbaar "stappen zetten" om schijnzelfstandigheid te voorkomen. De Tweede Kamer drong echter aan op een nog "zachtere landing" voor ondernemers, omdat zij voor het eerst sinds de invoering van de wet tegen schijnzelfstandigheid in 2016 worden geconfronteerd met handhaving.
Geen boetes, wel naheffingen
Hoewel er in 2025 geen boetes worden opgelegd, betekent dit niet dat de Belastingdienst niet handhaaft. Werkgevers die zich niet aan de regels houden, kunnen wel naheffingen opgelegd krijgen. Deze naheffingen, die bestaan uit terugwerkende premies en belastingen, kunnen vaak hoger uitvallen dan een boete. Het blijft dus belangrijk om kritisch te kijken naar de inzet van zzp’ers binnen jouw bedrijf, om eventuele naheffingen te voorkomen.
Kritiek op de Belastingdienst
MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof uitte eerder kritiek op de Belastingdienst vanwege de geplande handhaving. Hij hekelde het feit dat ook de fiscus zelf veel zzp’ers inhuurt en problemen heeft met schijnzelfstandigheid binnen de eigen organisatie.
Strengere controles vanaf 2025
Vanaf 1 januari gaat de Belastingdienst meer controleren op de naleving van de zzp-wet. Hoewel deze wet al sinds 2016 bestaat, werd er door onduidelijkheden nauwelijks gehandhaafd. Tot nu toe werden alleen gevallen aangepakt na meldingen van overtredingen.
Om werkgevers meer duidelijkheid te bieden, zijn alle goedgekeurde modelovereenkomsten verlengd tot eind 2029. Deze overeenkomsten beschrijven de afspraken over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. De controles richten zich vooral op risicogroepen, zoals gedwongen zelfstandigen, arbeidsmigranten en bemiddelingsbureaus die fungeren als tussenpersoon.