7 vragen en antwoorden over mond-en-klauwzeer

Wat is de situatie op dit moment?

In de Duitse deelstaat Brandenburg is 10 januari bij een waterbuffelhouderij mond-en-klauwzeer (MKZ) gevonden. Sinds 1 december 2024 zijn er vanuit Brandenburg ruim 3600 kalveren naar Nederland vervoerd. Deze kalveren staan bij 125 vleesbedrijven, verspreid over Nederland. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt of deze dieren besmet zijn. Ook onderzoekt de NVWA andere risicovolle contacten tussen Nederland en Brandenburg. Naar aanleiding van dit onderzoek zijn 4 runderbedrijven en 1 schapenbedrijf geblokkeerd.

Welke maatregelen zijn van toepassing in Nederland?

Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor besmettingen in Nederland. Uit voorzorg neemt het kabinet maatregelen. Het doel is om het risico op mogelijke verspreiding van MKZ te beperken. Daarom geldt er:

  • Een landelijk afvoerverbod van vleeskalveren, tenzij het naar de slacht is;
  • Een bezoekersverbod voor vleeskalverbedrijven. Dierenartsen zijn wel toegestaan, als zij zich aan het de hygiëneregels voor vleeskalverbedrijven houden.

Er is op dit moment geen importeerverbod van kracht in Nederland.

Is het veilig om het vlees van dieren met MKZ te eten?

Met MKZ besmet vlees eten is ongevaarlijk voor mensen.

Wat zijn geschikte desinfectiemiddelen tegen MKZ, voor bijvoorbeeld veewagens?

De NVWA heeft een lijst gepubliceerd met geschikte middelen.

Wat zijn de symptomen van mond-en-klauwzeer?

Evenhoevigen (zoals runderen, schapen, geiten en varkens, maar ook wilde zwijnen, herten en sommige dierentuindieren) kunnen besmet worden met mond-en-klauwzeer. Verschijnselen die optreden zijn: (hoge) koorts, sufheid, verdwijnende eetlust en kreupelheid. Er ontstaan blaren op en in de bek (tong) en bij de klauwen (kroonrand en tussenklauwspleet). Melkgevende dieren hebben een scherpe daling in productie. Bij jonge dieren kan er acute sterfte optreden. Voor meer info zie: Wageningen Bioveterinary Research.

Waar kan een verdenking van een besmetting gemeld worden?

Verschijnselen die doen denken aan mond-en-klauwzeer moeten gemeld worden bij het Landelijk meldpunt dierziekten via 045 546 31 88.

Hoe blijf ik op de hoogte van de MKZ ontwikkelingen?

Het ministerie LVVN en LTO zorgen voor berichtgeving. Op www.lto.nl verschijnt met regelmaat updates over de MKZ uitbraak. KNS volgt de berichten op de voet en brengt actuele informatie op onze website en via de mail en nieuwsbrief.