6 spelregels voor ongekoelde verkoop van zelf belegde broodjes

Veel slagers doen het al jaren. Broodjes beleggen voor de verkoop. Met de nieuwe corona-maatregelen kan dat nog steeds, maar alleen voor take-away. Ze mogen niet in de slagerswinkel geconsumeerd worden. Belegde broodjes zijn minder smakelijk als ze uit de koeling worden verkocht. Mag je deze ook aanbieden buiten de toonbank? Ja, gelukkig wel. Voldoe wel aan hygiënische voorwaarden en aan de eisen voor 2 –uursborging. Wat zijn de voorwaarden precies voor deze ongekoelde verkoop?

Bij het bereiden van de broodjes is het van belang dat de broodjes en het beleg hygiënisch behandeld. Ze worden direct geconsumeerd en niet meer verhit. Voorkom besmetting, door bijvoorbeeld vers vlees, met een goede persoonlijke hygiëne, een schone en opgeruimde werkplek en door zeer hygiënisch te werken.

6 spelregels 2-uursborging ongekoelde presentatie van belegde broodjes

1. Begin de 2-uursborging bij maximaal 7°C. Dit geldt voor het beleg, dat bederfelijk is;
2. Zelfbereide producten, zoals een tonijnsalade, worden maximaal één dag gekoeld bewaard als ze daarna 2 uur ongekoeld gepresenteerd worden;
3. Vermeld de volgende bewaarinstructie direct bij het product of op de verpakking: ‘Dit is een dagvers product bestemd voor consumptie op de dag van verkoop’;
4. Koel producten die onder borging zijn gepresenteerd, niet terug om later nogmaals te presenteren. Producten die langer dan 2 uur ongekoeld gepresenteerd zijn, worden weggegooid;
5. Houd bij ongekoelde presentatie de omgevingstemperatuur op maximaal 25°C.
6. Houd aantoonbaar een registratie bij.*

*) Uitzondering registratie 2-uursborging
Als de presentatie niet langer dan twee uur duurt en alle restanten worden weggegooid, is het bijhouden van een aparte registratie niet nodig als er een geldige werkwijze schriftelijk vastligt voor een alternatieve aantoonbare 2-uursborging. Zo kan er met kleurcodes worden gewerkt. Voorbeeld: Een blauw label/sticker betekent om 11.00 uur begintijd presenteren tot maximaal 13.00 uur. Producten die na 13.00 uur niet weg zijn, worden weggegooid.

In De Slager nummer 8 vind je aanvullende info over de bereiding en verkoop van zelfbelegde broodjes. Heb je vragen over de verkoop van belegde broodjes? Je kunt je vragen mailen naar Jacques Rijk, Beleidsmedewerker vaktechnologie bij de KNS; j.rijk@knsnet.nl, of bellen naar 070 3906365.