Nieuwe Schijf van Vijf zet in op meer groente en minder vlees
Op 22 maart jl. heeft het Voedingscentrum de nieuwe Schijf van Vijf geïntroduceerd. De schijf bestaat uit vijf vakken: groente en fruit; smeerbare vetten en bak- en braadproducten; vis, vlees, peulvruchten, ei, zuivel en noten; brood, graanproducten en aardappelen; dranken.
De aanbeveling voor groente is omhoog gegaan van 200 gram naar 250 gram per dag, en er zijn nieuwe adviezen zoals wekelijks een portie peulvruchten en dagelijks een handje noten. Bewerkt vlees en vleeswaren staan niet langer in de Schijf van Vijf, er wordt geadviseerd dit aandeel in het menu te beperken. Het ideale menu bestaat uit een afwisseling van vlees, vis, peulvruchten, noten en ei. 3 koppen groene of zwarte thee per dag bevordert de gezondheid, aldus het Voedingscentrum. De aanpassingen zijn gebaseerd op adviezen van de Gezondheidsraad. Door te eten volgens de Schijf van Vijf is er de meeste gezondheidswinst te behalen.
De KNS verwacht door deze nieuwe Schijf van Vijf én de kritischer wordende consument, dat de slager meer uit de schaduw van de supermarkt stapt. Feit is dat de consument bewuster met zijn voeding omgaat. Kwaliteit, duurzaamheid, herkomst en transparantie bepalen steeds meer de keuze. De slager is bij uitstek de adviseur die een goed antwoord heeft op deze vraag. De hoeveelheid kan beperkter, maar de kwaliteit moet onberispelijk zijn.
Vlees bevat belangrijke bouwstoffen, zoals eiwitten en mineralen, die goed door het menselijk lichaam worden opgenomen. Vlees is daarom onderdeel van de Schijf van Vijf en blijft hiermee dus een belangrijk onderdeel van een gezond en gevarieerd eetpatroon.