Communicatie

Ook in je papieren en online communicatie kun je rekening houden met de toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Soms al heel eenvoudig.

Website

Jouw website kun je met een paar simpele wijzigingen beter leesbaar maken. Waar kun je aan denken?

  • Heb je video’s op je website? Voor doven en slechthorenden is ondertiteling nodig.
  • Geen tekst over afbeeldingen heen plaatsen.
  • Laat kleuren niet vervagen of in elkaar overlopen.
  • Maak genoeg onderscheid tussen tekstkleur en achtergrond. Let ook goed op hyperlinks, die moeten voldoende opvallen.
  • Kies een rustige achtergrond. Deze tool kan je hierbij helpen.
  • Slechtzienden scannen dankzij de vergroot- of voorleessoftware eerst de tussenkoppen. Het is belangrijk om deze koppen een ‘header tag’ mee te geven (H1, H2, H3, etc.).
  • Beschrijf de links duidelijk. Noem een link niet ‘klik hier’ maar geef de link een heldere omschrijving, zoals ‘Download onze productcatalogus’. Laat de link bij voorkeur niet openen in een nieuw venster. Wil je dit toch? Laat dit je sitebezoeker dan expliciet weten.
  • Kies een schreefloos lettertype. Dat zijn letters zonder dwarsstreepjes of verdikkingen. Veel gebruikte schreefloze lettertypen zijn Helvetica, Verdana, Univers, Arial, Futura, Comic sans, Tahoma en Gill sans.
  • Laat de tekst links uitlijnen. Oftewel: niet uitvullen. Dat leest rustiger.
  • Wees spaarzaam met hoofdletters, cursief of vet: dit is moeilijker leesbaar.
Meer weten?

Borden/ displays

Ook jij hebt vast een informatiebord/display voor bijvoorbeeld openingstijden en aanbiedingen. Ze zijn niet altijd goed leesbaar voor mensen met een beperking. Belangrijke aandachtspunten zijn het kleurgebruik, de lettergrootte en de tekstopmaak. Je vindt hier de 5 belangrijkste tips.

Tip 1: Kies een goede achtergrondkleur. Zachtgeel of gebroken wit zijn een goede keuze. Mensen die overgevoelig zijn voor licht hebben problemen met fel witte vlakken.

Tip 2: Zorg voor genoeg contrast. Liever geen tekst over afbeeldingen heen. Laat kleuren niet vervagen of in elkaar overlopen en maak genoeg onderscheid tussen tekstkleur en achtergrond.

Tip 3: Kies de juiste lettergrootte. Kies voor een letterhoogte van minimaal 4 mm. Veel ouderen en slechtzienden kunnen de tekst (van dichtbij) dan lezen. Met letterhoogte bedoelen we de hoogte van de gewone letters (dus niet hoofdletters en letters als de p en l). Deze richtlijn geldt voor borden die mensen van dichtbij kunnen lezen.

Tip 4: zorg voor goede tekstopmaak. Kies een schreefloos lettertype, bijvoorbeeld Helvetica, Verdana, Univers, Arial, Futura, Comic sans, Tahoma en Gill sans. Laat de tekst links uitlijnen. Gebruik niet teveel hoofdletters, cursief of vet: dit is moeilijker leesbaar.

Tip 5: Overweeg om de informatie ook in geluid aan te bieden. Blinde en zeer slechtziende mensen zijn geholpen met een audiovoorziening die de informatie van de displays uitspreekt. Ook voor sommige ouderen is dit prettig. Die auditieve informatie moet dan op afroep beschikbaar zijn, zodat omstanders er geen last van hebben.

Meer info

Drukwerk

Met deze 5 eenvoudige tips pas je jouw drukwerk aan. Zo zijn je folder, prijslijst of klantenmagazine óók leesbaar voor mensen die bijvoorbeeld kleurenblind of slechtziend zijn. Bijkomend voordeel: alle klanten en gasten profiteren ervan.

Tip 1: Kies voor juiste papiersoort. Bijvoorbeeld gebroken wit of zachtgeel papier. Helderwit papier kan vervelend zijn voor mensen die overgevoelig zijn voor licht. Vermijd grauwe papiersoorten zoals krantenpapier. Kies voor een matte papiersoort. De schittering van glanspapier kan storend zijn. Kies bij dubbelzijdig drukwerk voor voldoende dik papier, zodat er geen ‘doordruk’ ontstaat.

Tip 2: Kies voor juiste kleurcombinaties. Wat is een goede keuze? Zwart op wit of geel, blauw op wit, groen op wit, rood op wit of geel. Geen optimale combinaties zijn: combi rood en groen, zwart op paars en oranje op wit of zwart.

Tip 3: Zorg voor toegankelijke vormgeving. Houd de achtergrond rustig. Gebruik liever geen afbeeldingen, lijnen of stippen achter de tekst. Maak een duidelijke scheiding tussen tekst en illustraties. Zorg dat er geen tekst of beeld staat op de eventuele vouwen in het papier. Laat kleuren niet vervagen of in elkaar overlopen. Gebruik kleur om overzicht aan te brengen. Dit zorgt voor een beter begrip van de communicatieboodschap. Gebruik afbeeldingen die een aanvulling zijn op de tekst en zo het tekstbegrip bevorderen. Controleer of een zwart-wit kopie nog leesbaar is.

Tip 4: Zorg voor een overzichtelijke tekstopmaak. Kies een geschikte lettergrootte. De optimale lettergrootte verschilt per persoon. Kies bij drukwerk bij voorkeur voor lettergrootte 14 tot 18 punten (3,5 tot 4,5mm). Kies een schreefloos lettertype. Dat zijn letters zonder dwarsstreepjes of verdikkingen zoals Helvetica, Verdana, Univers, Arial, Futura, Comic sans, Tahoma en Gill sans. Laat de tekst links uitlijnen. Oftewel: niet uitvullen. Dat leest rustiger. Maak de tekst niet te breed. Breek woorden aan het einde van de zin liever niet af. Wees spaarzaam met hoofdletters, cursief of vet: dit is moeilijker leesbaar.

Tip 5: Schrijf toegankelijke tekst. Bedenk voordat je gaat schrijven:
•Voor wie is de tekst bedoeld?
•Wat moet de lezer weten, vinden of gaan doen na het lezen van de tekst?

Gebarentaal

Stel je eens voor dat jij een klant met een auditieve beperking in gebarentaal 'welkom' kunt heten, of een vraag kunnen stellen als; 'kan ik u helpen?'MKB Toegankelijk biedt je hiervoor een helpende hand met een video 'Stoomcursus - Gebarentaal voor ondernemers'.

De bekende tolk gebarentolk Irma Sluis leert je een aantal basisgebaren om in jouw eigen slagerij mee aan de slag te gaan. Van het toepassen van een gebaar zal een klant met een auditieve beperking een gastvrij en klantvriendelijk gevoel ervaren. Het resultaat; een tevreden en trouwe klant. Ook dat is toegankelijk ondernemen. 

Tip: als je het even niet meer weet, of je begrijpt elkaar niet helemaal, schrijf je vragen dan op voor de klant. 

Video 'Stoomcursus - Gebarentaal'