Maatregelen tegen het coronavirus in de slagerij

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA stelt dat er geen bewijs is dat voedsel een bron is waarmee het coronavirus kan worden overgedragen. Op onze speciale informatiepagina lees je welke maatregelen je moet treffen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Speelt voedsel speel rol bij overdracht van coronavirus?

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA stelt dat er geen bewijs is dat voedsel een bron is waarmee het coronavirus kan worden overgedragen. Bij uitbraken van vergelijkbare virussen zoals SARS en MERS was er ook nooit overdracht van het virus via voeding. Van het coronavirus zijn ook nog geen gevallen bekend waarbij rekening wordt gehouden dat de besmetting via voeding plaatsvond. De EFSA blijft de situatie wel zorgvuldig monitoren.

Met het oog op de voedselveiligheid doet de Wereldgezondheidsorganisatie WHO wel aanbevelingen om strikte hygiëneprotocollen te hanteren bij het verwerken van voedsel. Dit betreft onder andere het regelmatig handen wassen, het zorgvuldig verhitten van voedsel en het vermijden van kruisbesmettingen van gekookte producten door contact met rauwe producten. (Bron: Foodholland)

Bestrijding in de slagerij

Voor slagerijen betekent dit naleving van de hygiënecode. Van belang is een goed handenwasregime in te voeren in het bedrijf. Handzeep en handdesinfectiemiddelen moeten gebruikt worden en geef de mogelijkheid om de handen te drogen met papieren doeken of een handdroger. Van belang is dat erop wordt toegezien dat handen op een correcte manier met regelmaat worden gewassen en gedesinfecteerd.

Virussen

Andere virussen zoals het norovirus en hepatitius-A kunnen wel overgedragen worden via voedsel. In de nieuwe hygiënecode, die in ontwikkeling is, wordt hier aandacht aan besteed. Samengevat betekent het dat de hygiënemaatregelen die genomen worden om bacteriële besmetting en uitgroei te voorkomen, ook op virussen van toepassing zijn. Als er wel een uitbraak is van bijvoorbeeld het norovirus, staat in de nieuwe code beschreven wat de procedure is om voedselveilig te produceren.

Hoe voorkom ik dat klanten in mijn winkel het coronavirus verspreiden?

  • De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden ook voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:
  • Was je handen regelmatig (min. 30 sec. met water en zeep)
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes
  • Lichamelijk contact in de algemene zin, zoals handen schudden of drie zoenen op de wang geven wordt voorlopig afgeraden.
  • Overweeg om maatregelen te nemen zodat klanten afstand tot elkaar en tot verkopend personeel houden. Zo kunnen klanten gemotiveerd worden om bestellingen telefonisch of via de website te plaatsen, zodat alleen maar afgehaald hoeft te worden. Ook andere manieren om spreiding van klantenbezoeken te realiseren helpen.
  • Motiveer klanten zoveel mogelijk met de pin te betalen in plaats van met contant geld. 
  • Reinig en ontsmet meerdere keren per dag materialen en oppervlakken waarmee klanten in de winkel in contact komen. Denk onder andere aan deurklinken en het pinapparaat.
  • Voedsel moet in alle gevallen goed afgeschermd zijn. Zorg voor ademschotten bij ongekoelde verkoop (was al verplicht). Gebruik geen proefschaaltjes op de toonbank.


Voor meer vragen over corona, kijk op de informatiepagina.