Lokale MKB-Toets voor beperking regeldruk ondernemers

MKB-Nederland roept per brief alle gemeenten op om in navolging van het kabinet ook lokaal de MKB-Toets in te voeren. Deze toets moet ervoor zorgen dat maatregelen en gemeentelijk beleid (beter) uitvoerbaar worden voor kleine en middelgrote bedrijven.

Ondernemers klagen steeds meer over toenemende regeldruk. Dit geldt zowel voor maatregelen van de landelijke overheid als van gemeenten. Met name kleinere bedrijven zijn hier veel tijd aan kwijt. Omdat regels vaak niet zijn afgestemd op de praktijk van het mkb - terwijl 98 procent van alle bedrijven tot die categorie behoort - kunnen ondernemers er slecht mee uit de voeten.

Samen met regionale en lokale ondernemersverenigingen heeft MKB-Nederland alle gemeenten een Handreiking gestuurd waarmee ze de MKB-Toets eenvoudig kunnen invoeren. "Ondernemers moeten zo min mogelijk hinder ondervinden van regels en bureaucratie van de overheid", zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. "Nu de toets landelijk is ingevoerd, is het de beurt aan gemeenten. Want juist op lokaal niveau maken mkb-ondernemers het verschil."

Het mkb steunt jaarlijks allerlei lokale maatschappelijke doelen met meer dan een miljard euro en is veruit de grootste werkgever van Nederland. "Daar moet je als gemeente zuinig op zijn," aldus Vonhof. "De MKB-Toets is een kans voor gemeenten om de lokale economie te versterken en de samenwerking met de lokale bedrijven te verbeteren. Het vergroot bovendien het draagvlak voor beleid als je ondernemers er vroegtijdig bij betrekt."

MKB-toets

MKB-ondernemers praten al in een vroeg stadium mee over nieuwe wetten en regels die grote gevolgen voor het MKB kunnen hebben. In een panel geven de ondernemers aan of nieuwe wetten en regels werkbaar zijn. Ook kijken ze of er geen nieuwe problemen ontstaan door de nieuwe wetten en regels. Dit heet de MKB-toets. Het doel is om regeldruk voor MKB-ondernemers zoveel mogelijk te beperken of te voorkomen. De KNS heeft ondernemers aangedragen als deelnemer aan deze MKB-toets voor de slagersbranche.

 

Standpunt KNS

De slager is als ondernemer, werkgever en vakman te veel tijd en dus geld kwijt om allerlei zaken voor of namens de overheid uit te voeren, bij te houden en te rapporteren. De KNS vindt dat deze regeldruk moet worden teruggebracht. Het aantal regels moet omlaag, de verplichtingen moeten verminderen en tijd en kosten moeten beheersbaar worden.

De KNS vindt dat er geen nieuwe regeldruk mag ontstaan en dat voorgenomen wet- en regelgeving eerst getoetst moeten worden op hun werking in de praktijk.