Landman Meat2Eat: "Iedere Winkel en iedere klantenkring is anders"

Meat2Eat Maassluis, Rotterdam, Naaldwijk en Capelle aan den IJssel

Toen Jan Jaap Landman op de slagersafdeling van een supermarkt terechtkwam en de SVO-vakopleiding ging doen, had hij ‘geen idee’ waaraan hij begon. Nu heeft hij vier goedlopende slagerijen en een groothandel. “Ik loop altijd over van de ideeën.”

In 2015 nam Jan Jaap Landman de slagerij in winkelcentrum Steendijkpolder in Maassluis over. Zijn start als slager-ondernemer was best heftig, blikt hij terug. “De oude eigenaar had het wat laten versloffen en alle machines gingen het eerste jaar één voor één kapot. Dat was financieel pittig.” Twee jaar later verhuisde hij de winkel naar het net opgeknapte winkelcentrum Koningshoek. “Dat was een bewuste stap, maar de huur in het oude pand liep nog even door. Dat betekende dubbele lasten, maar geen dubbele omzet.”

Stap voor stap

De slagerij groeit inmiddels al enkele jaren jaarlijks gemiddeld met 25 procent of meer. Verschillende factoren zijn bepalend geweest voor de ommekeer, legt Jaap uit. “Ik had de activiteiten van slager Patrick Hulspas overgenomen. Patrick maakte alles zelf; alles lekker en gezond en met alleen de hoognodige toevoegingen. We hadden wel een klik, dus hij bleef aan boord en daarna ging het hard. Zijn kennis en ervaring zijn daarvoor cruciaal gebleken. Daarnaast had mijn vader een belangrijk rol. Hij dook in de cijfers en maakte alles inzichtelijk. We hebben nu elke gram in beeld en weten precies wat iets kost. We stellen onszelf telkens de vraag ‘wat kunnen we anders of beter doen, zonder dat we inleveren op kwaliteit?’. Zo zijn we stap voor stap steeds beter geworden en efficiënter gaan werken. Dat heeft ons veel geld bespaard.” Naast de ondersteuning vanuit zijn eigen team en familie, mocht KNS ook een bijdrage leveren. Zo droegen KNS-adviseurs Maikel en Petra met hun expertise bij aan het vinden van oplossingen voor specifieke uitdagingen.

Compagnons

Circa drie jaar geleden nam Jaap Slagerij Van der Wekke in Rotterdam over. “Ze zochten een opvolger. Aanvankelijk zag ik het niet zo zitten, maar toen kwam Danny van der Kieboom hier als zzp’er werken. Hij was in gesprek om Van der Wekke over te nemen en dat hebben we uiteindelijk samen gedaan. Ik zorg dat de spullen erin gaan, en hij zorgt dat ze er weer uitgaan. Het is een hartstikke leuke samenwerking. We hebben de winkel inmiddels verbouwd en toekomstbestendig gemaakt.” Begin dit jaar werd Slagerij Stefan Haak in Capelle aan de IJssel overgenomen. “Stefan wilde stoppen, voornamelijk omdat hij geen zin meer had in de administratieve rompslomp rondom de wet- en regelgeving.” De klik met Stefan was echter zo goed dat ze samen gingen werken. “Ik heb met Stefan dezelfde constructie als met Danny; we zijn compagnons. We doen nu de administratieve zaken vanuit Maassluis dus daar heeft Stefan geen last meer van.” Afgelopen september opende Jaap een winkel in Naaldwijk. “Dat zou ook in partnership gaan, maar Maassluis loopt goed en ik heb daar een goed team dat de tent zelfstandig kan runnen. Dus nu doe ik Naaldwijk.”

Anticiperen

Jaap en zijn team bekijken van elk product hoe ze de beste kwaliteit kunnen bereiken. “Maken we het zelf, of kopen we het in? Soms kopen we het in, en dan zegt Patrick ‘dat kan ik beter’. Vervolgens maken we het zelf. Maassluis, met zijn worstmakerij, is erg productiegericht, de andere vestigingen zitten vooral op de verkoop. De gehaktballen van Haak zijn een begrip in de regio, dus die blijven we daar maken. Iedere winkel en iedere klantenkring is anders. Dat moet je ook niet willen gelijktrekken. In Rotterdam hebben we veel oudere klanten die voor de traditionele kant-en-klare maaltijden gaan. In Naaldwijk willen ze het wat luxer, terwijl Capelle een echte vleeswinkel is met een broodjescorner. Eén formule werkt niet. Je moet je klant goed kennen en daarop anticiperen. Ik stel mijzelf daarvoor de vraag waarom mensen naar een slager gaan? Voor de smaak en kwaliteit natuurlijk, maar de klant wil ook gezien worden. Hij moet lol hebben in de winkel. Door de personeelstekorten zie je op veel plekken dat die aandacht weg is. Als een klant bij ons binnenkomt, zegt de slager goedendag. De gesprekken in de winkel proberen we voor iedereen hoorbaar en gezellig te maken. Of we laten de mensen iets proeven. Zo simpel is het.”

Sociaal moment

De naam Meat2Eat bedacht Jaap vanuit de gedachte dat het eetmoment ook een sociaal moment is. “Alleen eten is niet leuk. Ik bedacht een eenvoudig systeem met post-its in de winkel om mensen bij elkaar te brengen. Tot nu toe ontbrak het me aan tijd om het goed op te zetten. Ik heb sinds kort een commercieel medewerker en die pakt dit nu op. Ondertussen is Meat2Eat wel de naam geworden van de groothandel. Het is misschien niet de mooiste naam, maar hij blijft wel hangen.”

Niet alles zelf

“Ik vind het slagersvak heel leuk, maar ik begin het ondernemen steeds leuker te vinden. Ik ben in allebei even goed, of slecht. Ik vind het geweldig om iets te bedenken, op te zetten en uit te rollen, maar zodra het loopt, laat ik het graag over aan een ander. Ik doe zeker niet alles zelf. In de winkels heb ik specialisten op elk onderdeel van het slagersvak. Mijn vrouw doet inmiddels de personeelszaken. Mijn vader is vorig jaar overleden en nu doet mijn moeder de administratie en de financiën.
“Ik loop altijd over van de ideeën en dat is misschien wel mijn grootste uitdaging: hoe kan ik mijn plannen realiseren en hoe kunnen mijn medewerkers ze uitvoeren? Het bepalen van welk idee je oppakt is lastig. Daarom spar ik veel met mijn medewerkers, externe adviseurs en een aantal vaste klanten. Ik leg altijd alles op tafel, verzamel alle input, trek mijn conclusie en ga aan de slag. Daarna is het een kwestie van bijsturen, parkeren, of stoppen.”


‘We hebben nu elke gram in beeld en weten precies wat iets kost’

Tips van Jan Jaap

  • Wil je een winkel starten of overnemen? Zorg voor een goede financieel adviseur die geen banden heeft met de verkopende partij. Laat alles goed doorrekenen. Ook al ben je een goede slager: als je cijfers niet kloppen, red je het niet.
  • Doe niet alles alleen, maar betrek je team, externe adviseurs en klanten bij je plannen.