Kredietverzekeringen gegarandeerd door staat

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn blij met de staatsgarantie van 12 miljard euro op kredietverzekeringen die staatssecretaris van Financiën Vijlbrief dinsdag 7 april heeft aangekondigd. Het is volgens de ondernemersorganisaties de simpele, snelle en effectieve regeling geworden waarop ze eerder aangedrongen hadden.

Risico dragen

Kredietverzekeraars, die bedrijven verzekeren tegen afnemers die niet kunnen betalen, kunnen door de coronacrisis de risico’s niet meer dragen en zijn gedwongen kredietlimieten in te trekken of te beperken. ‘Het is daarom goed dat de overheid hier voor een deel garant voor gaat staan’, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW. De overheid gaat voor heel 2020 garant staan voor kredietverzekeringen door herverzekering. Het gaat om een bedrag van 12 miljard op een totaal van 110 miljard aan kredietlimieten uitgegeven door Nederlandse kredietverzekeraars. Dit vereist nog wel goedkeuring van Brussel.

Zekerheid nodig

De maatregel heeft vooral ook effect ná de crisis. Als bijvoorbeeld de horeca straks weer open mag gaan en spullen nodig heeft, zullen leveranciers zekerheid willen hebben dat ze betaald krijgen. Zonder kredietverzekering zullen zij niet snel leveren. De staatsgarantie is bestemd voor alle sectoren en zal vooral het midden- en kleinbedrijf helpen.

Anders dan in 2009

Volgens de ondernemersorganisaties neemt de overheid met deze maatregel meer risico’s dan tijdens de crisis van 2009. Kredietverzekeraars geven nu meer tijd aan bedrijven. ‘Zo pakt iedereen zijn verantwoordelijkheid om de economie draaiende te houden.’