KNS vraagt aandacht voor impact op slagers

De afgelopen week stond in teken van lobby voor de slagers. En voor de komende tijd blijft lobby een belangrijke activiteit voor ons als vereniging. Niet alleen is bij de dreiging van winkelsluiting in gezet op het openhouden van slagers, en andere versspecialisten, naast supermarkten als onderdeel van primaire voedselvoorziening. Daarnaast is de situatie van horecaslagers expliciet aangekaart bij MKB Nederland.

Horecaslagers

De sluiting van de horecabedrijven heeft enorme impact voor de zogenaamde horecaslagers, ruim 7% van onze leden. Voor deze bedrijven is de omzet van het ene op andere moment immers vrijwel nihil. Opdrachten vervallen en voorraden kunnen niet langer te gelde worden gemaakt en moeten worden afgeschreven. Dit gaat om miljoenen. Op dit moment wordt door de KNS onderzoek gedaan onder deze leden om de omvang van de problematiek beter in beeld te krijgen.

Naast te verwachten liquiditeitsproblemen is bij langer aanhouden van de ontstane situatie de continuïteit van deze ondernemingen niet langer gewaarborgd en dreigen faillissementen. De KNS heeft middels een brief een pleidooi gedaan voor de oprichting van een noodfonds, of om aansluiting te zoeken bij een mogelijk horeca-noodfonds, om deze in gezonde bedrijven niet ten onder te laten gaan.

Catering bij slagers

De afgelopen week is gebleken dat cateringactiviteiten bij de slagers massaal zijn geannuleerd. Denk aan consumentenbestellingen zoals buffetten, hapjesschalen maar ook levering aan horeca en derden. Dit heeft niet alleen invloed op de omzetontwikkeling (normaal is dit 16% van de omzet, winkel 84%) maar heeft uiteraard gevolgen voor de kostenstructuren. Vooralsnog lijkt het er op dat de winkelomzetten dit goed maken maar de KNS volgt de ontwikkelingen op de voet.