Juridische aspecten bij de start van een slagerij

De juridische aspecten gaan over verplichtingen, vergunningen en hygiënewetgeving, maar ook over personeel en contracten.

Rechtsvorm

Als je een bedrijf start, kies je een rechtsvorm. Bijvoorbeeld een eenmanszaak, besloten vennootschap (bv), of vennootschap onder firma (vof). Kies een rechtsvorm die het beste past bij jouw situatie. Kijk hoe je bijvoorbeeld de aansprakelijkheid wilt regelen, of je met anderen wilt samenwerken en wat voordelig is als het gaat om belastingen. Het is dus erg belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de verschillen. Wanneer je bijvoorbeeld voor een eenmanszaak of vennootschap onder firma (VOF) kiest moet je er rekening mee houden dat je ook privé aansprakelijk bent. Laat je daarom goed informeren.

Welke onderneming je ook opstart, je moet je onderneming altijd inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Wanneer je kiest voor een eenmanszak of VOF hoef je jouw bedrijf niet apart aan te melden bij de Belastingdienst, dat gebeurt automatisch. Wanneer je gekozen hebt voor een besloten vennootschap (bv) of een naamloze vennootschap (nv), moet je je ook inschrijven bij de Belastingdienst door middel van het formulier “Opgaaf gegevens startende onderneming”. De Belastingdienst geeft vervolgens aan voor welke belastingen je in aanmerking komt.

Denk ook goed na welke (economische) activiteiten je gaat uitvoeren. Dit is namelijk bepalend voor de SBI-code waaronder jouw bedrijf in het Handelsregister wordt vermeld. Na inschrijving krijg je een zogeheten KvK-nummer dat uniek is en vermeld moet worden op al je zakelijke (internet) correspondentie. Jaarlijks betaal je een bijdrage aan de Kamer van Koophandel. De rechtsvorm en de omvang van je bedrijf zijn bepalend voor de hoogte.

Bestemmingsplan

Wil je jouw bedrijf starten op een nieuwe locatie, controleer dan altijd of dat in overeenstemming is met het geldende bestemmingsplan. Dit plan kun je opvragen bij de desbetreffende gemeente en bepaalt of op een bepaalde locatie bijvoorbeeld detailhandel is toegestaan of niet. Zo is een winkel op een industrieterrein niet altijd toegestaan. Blijkt dat in orde, dan ben je er nog niet. Je hebt ook vergunningen nodig om van start te kunnen gaan met jouw bedrijf, bijvoorbeeld een omgevingsvergunning.

Kopen of huren

Een belangrijke keuze is ook of je een pand gaat huren of kopen. Als huurder is het verstandig om goede afspraken maken met de verhuurder en deze afspraken vast te leggen in een contract. Misschien wil de verhuurder jou verplichten om op zondag open te zijn, terwijl jij daar helemaal niet achter staat. Als je een bestaande slagerij in een huurpand overneemt, dan kan het huurcontract aan jou worden overgedragen door middel van een zogeheten ‘indeplaatsstelling’. Dit is een specifieke vorm van een contract overname, die voor de verhuurder minder vrijblijvend is. Van een indeplaatsstelling kan alleen sprake zijn als het bedrijf als slagerij (of soortgelijk bedrijf) wordt voortgezet.

Personeel

Als je een bestaand bedrijf overneemt, heb je geen keuze bij het overnemen van de medewerkers. Volgens de wet moeten alle medewerkers door jou worden overgenomen. De medewerkers houden alle verworven rechten en plichten, zowel inzake de primaire als de secundaire arbeidsvoorwaarden. Je mag dus geen medewerkers ontslaan, alleen omdat je een bedrijf hebt overgenomen. Om andere redenen mag wel, maar houdt er rekening mee dat een ontslag direct na een overname altijd zwaarder wordt getoetst. Jouw voorganger (voormalige eigenaar/werkgever) is nog 1 jaar medeverantwoordelijk voor de (arbeidsrechtelijke) verplichtingen, die zijn ontstaan voor de overname.

Voedselveiligheid

Ook als vakman krijg je te maken met spelregels. Zo moet jouw bedrijf worden aangemeld bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Zij houden toezicht en handhaven de wetgeving met betrekking tot hygiëne en voedselveiligheid.

Contracten

Als startende ondernemer is het er belangrijk dat je alle afspraken met klanten en andere partijen (leveranciers/partners) goed op papier hebt staan. Dit voorkomt juridische problemen achteraf. Dit kan in de vorm van een goed dichtgetimmerd contract en algemene voorwaarden op maat voor jouw bedrijf.

Bij het aangaan van verplichtingen, het aanvragen van vergunningen en het beoordelen van contracten kan de hulp van een jurist nodig zijn. De KNS heeft een jurist in huis die je hiermee kunt adviseren en informeren.

Lees hier de andere aandachtsgebieden