Ingrediƫntendeclaratie

Door Europese wetgeving gelden regels voor het verstrekken van voedselinformatie aan de consument. Er zijn verschillende regels voor informatiebepalingen op toonbankproducten, voorverpakte producten, producten die verkocht worden aan derden en via websites.

De verplichtingen verschillen op de wijze waarop je jouw producten aanbiedt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen niet-verpakte producten en voorverpakte producten. De basis is de Europese verordening 1169/2011 waaruit de verplichtingen voortkomen. Deze 46-pagina-tellende wetgeving is altijd leidend.

Op het etiket moet de ingrediëntendeclaratie worden vermeld: een opsomming van alle ingrediënten in het product in dalende volgorde van gewicht. De ingrediënten welke allergeen zijn (de wettelijke 14 allergenen) dienen te worden gemarkeerd door een onderscheidende typografie, zoals vetgedrukt of in hoofdletters.

Wat betekent dit voor jou? Lees het in het uitgebreide informatiedossier dat wij speciaal voor KNS-leden hebben samengesteld.

Naar het informatiedossier

 

Inspiratie opdoen over dit onderwerp? Op Slagerspassie vind je over productinformatie veel verdieping en inspiratie. Ook over verpakken en etiketteren maar ook over allergenen bijvoorbeeld!