Informatiebijeenkomst meestertitel 'branche erkende meesterslager' druk bezocht

Woensdag 9 november j.l. vond de speciale informatiebijeenkomst over de meestertitel plaats in Montfoort. Vijftig slagers uit heel het land kwamen naar deze bijeenkomst om meer te horen over de meestertitel, inhoud van de meesterproef, organisatie en het inspirerende verhaal van meester boulanger Peter Bienefelt. Als afsluiting van de avond vond een paneldiscussie plaats.

Na een welkomstwoord van Wim van de Brink over de aanleiding om tot een meestertitel te komen voor de branche en het traject dat heeft geleid tot de totstandkoming van de meesterproef, was het woord aan Marieke Baijens van CINOP over de inhoud van de meesterproef.

Voordat je opgaat voor je meesterproef, doorloop je allereerst een intake om te bekijken of er reële kans op succes is. De intake bestaat uit: invullen van uitgebreid intakeformulier en het maken van een werkplanning worstmakerij & traiteur. Op basis van intake wordt door de Commissie Meesterproef besloten of je je meesterproef mag uitvoeren. De meesterproef bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Communicatie & ondernemerschap
  • Vers vleesbewerking
  • Worstmakerij & traiteur

Het traject van aanmelding, doorlopen meesterproef tot inauguratie als ‘branche erkende meesterslager’ duurt ongeveer 12 maanden.

Na deze inhoudelijke presentatie was het de beurt aan meester boulanger Peter Bienefelt om meer te vertellen over zijn meesterproef en hoe hij zich heeft voorbereid. Ook deelde Peter enkele tips met de aanwezige slagers voor de meesterproef.

Na een korte pauze volgde een paneldiscussie met Marieke Baijens (CINOP), Wim van den Brink (KNS), René Tichelaar (meesterkok, restaurant De Gieser Wildeman) en Paul van Trigt. Alleen betrokken bij de inhoudelijke totstandkoming van de meesterproef. Onder leiding van Jos van Zwieten van CINOP werden vragen en stellingen vanuit de aanwezige slagers beantwoord en besproken.

Meer informatie over de onderdelen van de meesterproef

Initiatief

Stichting VOS is de initiatiefnemer voor dit project met als doel:

  • Herwaardering vakmanschap & ambacht bij consument
  • Verbetering imago
  • Professionalisering ambacht
  • Verbetering van de instroom in de branche