“Het ambacht moet bewaard blijven”

Slager Anton Smit over bedrijfsopvolging

Wanneer start je met het vinden van een opvolger? Dit is een vraag die ondernemers zichzelf op tijd moeten stellen. Zeker als je wilt dat iemand het vakmanschap voortzet en jouw slagerij overneemt. In deze tijd is een opvolger niet zo snel gevonden. Oud-ondernemer Niek van der Vlis was bewust op zoek naar een opvolger. Hij nam een chef-slager in dienst met een grote ambitie om de slagerij over te nemen. Zijn uiteindelijk opvolger, slager Anton Smit, vertelt zijn verhaal.

“Zes jaar geleden zag ik de advertentie voor chef-slager en ben ik in gesprek gekomen met Niek en zijn vrouw Ina. Zij vroegen mij direct: wat is je ambitie? Zie je het zitten om op termijn het bedrijf over te nemen? Met die vragen ging ik destijds naar huis”, aldus Anton. Op een later moment gingen de slagers weer met elkaar in gesprek en besloten zij een samenwerking aan te gaan.

Met veel passie en bevlogenheid voor het vak werkten Niek en Anton samen. Na anderhalf jaar werken startte de onderhandelingen en in 2019 trad Anton toe tot de vennootschap onder firma. Anton vertelt verder: “Net als Niek ga ik voor het vakmanschap. Samen willen wij het vak bewaren. Hij heeft mij klaargestoomd om het stokje over te nemen.”

Het was een roerige start voor Anton. Corona brak uit, maar door de wensen en behoeften van de doelgroep als uitgangspunt te nemen en de kwaliteit hoog te houden, lukte het om de klanten vast te houden. “Ik ben gelijk aan de slag gegaan met de webshop. Dit bleek een hele goede zet. Wij kregen veel bestellingen te verwerken en gingen thuisbezorgen”, gaat Anton verder. Door te blijven focussen op het vakmanschap en kansen aan te pakken, heeft Anton de slagerij sterk gemaakt.

“Niek en Ina zijn voor mij hele fijne coaches geweest. Daar ben ik ze heel dankbaar voor. Ik ben blij dat deze kans op mijn pad is gekomen en dat ik deze uitdaging ben aangegaan. Hopelijk vinden nog meer collega-slagers op deze manier hun opvolger”, sluit Anton af.