Geen gas meer in nieuwe keukens
Wie geen spijt wil krijgen van de nieuwe keuken, thuis of in de slagerij, kan beter voor koken op inductie kiezen. De overheid heeft bepaald dat onze energievoorziening in 2050 volledig duurzaam moet zijn. Dat lijkt heel ver weg, maar om dat te kunnen halen moet er veel gebeuren. Dit is een transitie van jaren. De eerste woonwijken zonder gasaansluitingen zijn inmiddels een feit. Ga je verbouwen of renoveren? Dan is het verdwijnen van aardgas belangrijk om mee te nemen in je plannen.
Dat adviseert voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, zodat de keuken meteen klaar is voor wonen of werken zonder aardgas. Net als de cv-ketel zal op den duur ook het gasfornuis verdwijnen om aardgasvrij te worden. Koken op inductie heeft van de elektrische kookplaten de meeste voordelen.
Bijna de helft van de consumenten kiest inductie voor hun nieuwe keuken of kookplaat. Van deze groep is 90% tevreden over de inductiekookplaat, blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. Als voordelen wordt gezien dat een inductiekookplaat makkelijk schoon te maken is, veilig en makkelijk in gebruik en mooi om te zien.
Wokken
Mensen die nu nog twijfelen over het koken op inductie noemen als drempel vooral de hoge aanschafprijs, de noodzaak om nieuwe pannen te kopen en de geschiktheid om te wokken. Mariken Stolk van Milieu Centraal: “Terwijl het heel goed mogelijk is om te wokken op inductie, bijvoorbeeld in een wokpan met platte bodem. En je hoeft echt niet al je pannen te vervangen. Als een pan een bodem heeft die magnetiseerbaar is, kun je er gewoon mee koken. Je kunt dit checken met een magneetje: blijft dit plakken, dan is de bodem magnetiseerbaar. In totaal kom je voor een gemiddelde inductie kookplaat met aansluiting en een paar nieuwe pannen op zo’n 1.500 euro. Een gaskookplaat kost 400 euro. Het is een extra investering, maar je bent in je keuken wel klaar voor een klimaatvriendelijke toekomst.”
Met inductie voorkom je dat de keuken later opnieuw verbouwd moet worden. Hoewel er nu nog weinig verschil is voor het klimaat, wordt koken op een stekker steeds schoner. Dat komt doordat elektriciteit steeds duurzamer wordt opgewekt en aardgas niet.
Bron: Milieu Centraal