Geef je nu op voor de speciale vakwedstrijd het Perfecte Pekelvlees
Pekelvlees, bijna vergeten als vleeswaren, maar een echt authentiek Nederlands product dat zeker de aandacht verdient. De KNS gaat in op de oproep van Felix Wilbrink in De Telegraaf om hiervoor een wedstrijd te organiseren. Slagers, aan de slag en schrijf je in voor de vakwedstrijd Het Perfecte Pekelvlees.
Pekelvlees is zoals de naam al doet vermoeden vlees dat in de pekel wordt bewaard. De naam is afkomstig uit de tijd van de VOC waar aan boord van de schepen, om de bemanning te voeden, het vlees in houten vaten in pekel werd bewaard. Het vlees bleef in deze vaten maanden goed, maar was door de langdurige opslag bremzout. Het pekelvlees werd gekookt gegeten. Later was dit gezouten product uit de runderborst vooral ook populair in de Joodse gemeenschap en vooral als onderdeel van het broodje ‘half om’ naast lever. In de Receptenmap voor het Slagersbedrijf staat de basis receptuur pekelvlees omschreven.
1 keuring
Op donderdag 11 oktober vindt deze speciale vakwedstrijd plaats waarin pekelvlees centraal staat. Het product wordt gekeurd op uitwendig aanzien en uitwendige kleur, aanzien snijvalk en inwendige kleur, geur en smaak. De reguliere KNS-vakwedstrijden kennen een keurings- en finaleronde. Bij Het Perfecte Pekelvlees is er 1 keuring.
Jury
De jury bestaat uit aanjager Felix Wilbrink als juryvoorzitter, expert Paul van Trigt en branche erkende meesterslager Dennis van Dun. Zij gaan zich over de inzendingen buigen. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Slavakto.