Dubbeldoelkoe goed voor milieu en kalverhouderij

Een efficiënte melkveehouderij streeft naar een hoge melkproductie per koe. Toch is dat niet de meest duurzame oplossing voor de totale Nederlandse rundveehouderij, stelt Wageningenonderzoeker Theun Vellinga. Hij pleit voor de inzet van dubbeldoelkoeien in Nederland. Dat is beter voor het milieu en ook de kalverhouderij kan er zijn voordeel mee doen.

Elke veesector streeft naar het verlagen van de milieu-impact. Het verminderen van emissies van broeikasgassen, zoals kooldioxide, methaan en lachgas, is daar een onderdeel van. De maatregelen die verschillende veesectoren zelfstandig nemen, hoeven echter niet altijd goed uit te pakken voor de totale veehouderij. Theun Vellinga van Wageningen University & Research heeft onderzocht wat de consequenties zijn voor de totale productie van de rundveehouderij (melk en vlees) wanneer de melkveehouderij eenzijdig inzet op het verminderen van broeikasgassen per liter melk.

Milieunadelen importvlees

Uitgangspunt van zijn onderzoek is dat Nederland - net als nu - rundvlees blijft importeren. De consumptie van rundvlees in Nederland ligt immers hoger dan dat er via de uitstoot van melkkoeien, zoogkoeien en vleesvee wordt aangeboden. Het importeren van rundvlees heeft enkele grote milieutechnische nadelen. Eén van de belangrijkste is dat het vlees veelal van zoogkoeien komt. Zoogkoeien krijgen in hun leven gemiddeld twee tot zes kalveren en produceren verder niets, terwijl ze wel elke dag methaan uitscheiden. Daarnaast legt het geïmporteerde vlees (Zuid-Amerika en Ierland zijn hofleverancier) milieuonvriendelijke kilometers af door het gebruik van fossiele brandstoffen.

Om de Nederlandse consumptie van rundvlees duurzamer tot stand te laten komen, is het beter om meer gebruik te maken van de dieren (melkkoeien) die al in Nederland aanwezig zijn. De bedrijfsstrategieën die melkveehouders momenteel toepassen om de broeikasgassen in hun sector te verminderen, hebben echter een negatief effect op de productie van eigen, Nederlands rundvlees en pakken dus ook negatief uit voor milieu-impact van de totale Nederlandse rundveehouderij.

Lees de rest van het artikel

Bron: Foodlog