Drie sterren Beter Leven keurmerk bij Slagerij Konijn

Slagerij Konijn uit Den Helder mag vanaf 10 oktober Beter Leven keurmerk voeren voor zijn rund- kalfs- en varkensvlees. Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming staat garant voor diervriendelijker geproduceerd vlees. Slagerij Konijn verkoopt alleen nog maar dit vlees  met de maximaal haalbare drie sterren. Konijn is hiermee één van de eerste slagers van Nederland die deze overstap maakt.

Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming geeft aan in hoeverre rekening is gehouden met het dierenwelzijn. Hoe meer sterren des te diervriendelijker het product. Weinig slagers zijn gecertificeerd met dit keurmerk. Dat heeft te maken met de strenge regels die gelden voor de controle; dat is eenvoudiger te regelen bij voorverpakt vlees.

Inmiddels heeft de Dierenbescherming samen met innovatieve slagers een keuringssysteem ontwikkeld voor het Beter Leven keurmerk. Slagerij Konijn is één van de eerste slagerijen, die nu hieraan voldoet. Eerder behaalden Keurslagerij Jellema drie sterren in het Beter Leven keurmerk. 

De Dierenbescherming is in 2007 begonnen met het keurmerk, vooral om de consument in staat te stellen producten te kiezen die tussen biologisch en ‘regulier’ in zitten. Die waren er nauwelijks.

Meer ruimte

Inmiddels werken ruim 1.800 boeren volgens de strenge criteria, die door onafhankelijke instituten worden gecontroleerd. In 2018 hebben zo’n 35 miljoen dieren een beter leven gehad met het Beter Leven keurmerk. Ze hebben meer ruimte, afleiding en hebben vanaf twee sterren ook een uitloop n

Promotiepakket voor slagers
Dierenbescherming steunt slagers die kiezen

Vanaf nu ontvangen slagers die voor diervriendelijker vlees en transparantie kiezen een Beter Leven keurmerk-promotiepakket van de Dierenbescherming. Er zijn 3 slagerijen die zijn goedgekeurd voor het gebruik van het Beter Leven keurmerk voor hun diervriendelijkere vlees. Slagerij Konijn uitTwitter-banner-JellemaDEF-(1200 x 675).jpg Den Helder en de twee Slagerijen van Jellema in Emmen en Klazienaveen hebben het promotiepakket van de Dierenbescherming in ontvangst mogen nemen. Het pakket en het certificaat werd uitgereikt door Djura Hoeksma, Business Developer Beter Leven keurmerk.

In 2017 heeft de Dierenbescherming met steun van het netwerk MeatNL, de Koninklijke Slagers samen met innovatieve slagers een borgingssysteem ontwikkeld voor slagers. Hiermee kunnen zij ook deelnemen aan het Beter Leven keurmerk en de consument informeren over de diervriendelijkere herkomst van hun vlees. Consumenten kunnen inzien welke slagers gecertificeerd zijn op de website van het Beter Leven keurmerk.

‘Ook voor de slager is het belangrijk dat hij open en transparant naar zijn klanten is over de herkomst van het vlees’, zegt Marijke de Jong, Programmamanager Beter Leven keurmerk van de dierenbescherming. ‘We zien nog vaak dat er suggestief gecommuniceerd wordt door slagerijen over de herkomst van het vlees terwijl dit meestal niet goed geborgd is. We willen slagers die kiezen voor diervriendelijker vlees afkomstig van Beter Leven bedrijven en hiervoor worden goedgekeurd ondersteunen in de communicatie richting consumenten.’

Meer weten over het BLK-keurmerk voor slagers?