Discussie met NVWA over onderscheid vleesbereiding en vleesproduct

Met de NVWA loopt al langere tijd een discussie over de methode om exact te kunnen bepalen wanneer een product een vleesbereiding is en wanneer een vleesproduct. De indeling is bepalend voor welke additieven gebruikt mogen worden.

 

De NVWA is van mening dat hiervoor de gebruikte verwerkingsstappen bepalend zijn en dat het onderscheid organoleptisch vastgesteld kan worden. Het bedrijfsleven is het daar niet mee eens en vindt dat onderscheid alleen kan worden gemaakt met gevalideerde, gefundeerde methoden, waaraan wetenschappelijk onderzoek ten grondslag ligt en die narekenbaar/nameetbaar zijn.

NVWA heeft nu aangekondigd te starten met de handhaving op individueel bedrijfsniveau. Het bedrijfsleven vindt dat onacceptabel.

De Vereniging Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) is een juridische procedure gestart tegen de NVWA. Ook wordt onderzocht of een uitzondering aangevraagd kan worden binnen de huidige additievenwetgeving, waardoor sommige additieven toch gebruikt kunnen worden.

De KNS volgt dit dossier op de voet en werkt zonodig samen met de VNV, aangezien het verscheidene producten, zoals filet americain en ossenworst, betreft die in slagerij gemaakt en aangeboden worden. Meer informatie vind je in onderstaand document van de VNV.

Bekijk de factsheet van de VNV