Dierenleed in Belgisch slachthuis
Dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights heeft, opnieuw, schokkende beelden van dierenleed naar buiten gebracht. Ditmaal gaat het om een slachthuis voor runderen in het Vlaamse Izegem.
Op de beelden van een verborgen camera is te zien hoe werknemers runderen hardhandig bewerken met een stok en ook blijkt dat sommige dieren niet goed bedwelmd zijn voor dat het dier ontbloedt. Eerder dit jaar moest een omstreden slachthuis in het Belgische Tielt tijdelijk dicht nadat Animal Rights grove misstanden aan het licht had gebracht bij het bedrijf.
Slachthuis per direct gesloten
De Vlaamse minister van Dierenwelzijn Weyts heeft het slachthuis van Izegem per direct laten sluiten. Eeyts maakte deze beslissing op basis van het beeldmateriaal van Animal Rights en de eerste waarnemingen van de Inspectie Dierenwelzijn, die dinsdagochtend 12 september op controle ging. De problemen doen zich vooral voor op het vlak van de infrastructuur voor de dieren, maar er is ook een duidelijk gebrek aan 'dierenwelzijnsbesef' bij de medewerkers, aldus de woordvoerder van Weyts.
Wanneer het bedrijf aan de wettelijke vereisten voldoet, kan het weer open.
De KNS is erg ontstemd over de praktijken in de betreffende slachterij en vindt dat er door de autoriteiten passend gehandeld moet bij dergelijke praktijken. De KNS heeft als een van haar kernwaarde dierenwelzijn en vindt dat de dieren in de voedselketen in alle fasen van hun leven op respectvolle en correcte wijze moeten worden behandeld.
Bij de ruim honderd kleinschalige lokale zelfslachtende slagers die wij nog in Nederland hebben vindt de slacht niet onder tijdsdruk en in rust plaats. Er worden enkele dieren, meestal op maandagochtend, geslacht. De slager weet dat stress bij het dier een negatief effect heeft op de kwaliteit van het vlees. Deze slachters werken met Module dierenwelzijn waarin uitgebreid beschreven staat hoe dieren aangevoerd, ondergebracht en verder behandeld dienen te worden tot aan de slacht. Ten allen tijde dient onnodig lijden van het dier voorkomen te worden.
Maar ook bij de grotere slachterijen in Nederland lijkt de kans beperkt dat dergelijke praktijken plaatsvinden. De NVWA houdt constant toezicht en alle slachterijen monitoren een juiste bedwelming. In Nederland geldt dat iedereen die met levende dieren op de slachterij te maken heeft, een dierenwelzijnscursus moet volgen. Het toezicht in Nederland op dierenwelzijn is intensief.
Uit de naleefmonitoren van de NVWA blijkt ook dat het dierenwelzijn in zowel grote, als middelgrote en kleine, slachterijen in alle fasen van het slachtproces op een hoog niveau staat.
(Laatste update op 13/9/'17)
Bekijk hier de Naleefmonitor dierenwelzijn kleine- en middelgrote roodvlees slachthuizen