De Lekkere Man verwaardt ‘mannenvlees’ en voorkomt voedselverspilling

Bokken, hanen en stieren belanden in Nederland zelden op het bord van de consument. Mannelijke diersoorten worden nu nog vaak vergast of intensief afgemest. De start-up De Lekkere Man wil hier verandering in brengen door mannenvlees uit de leg- en zuivelindustrie te verwaarden.

Dierenwelzijn is bij de Lekkere Man van belang. Maar ook duurzaamheid speelt een rol binnen het bedrijf. Het eten van mannenvlees draagt volgens De Lekkere Man bij aan een duurzamer voedselsysteem.

Van de vleesrassen eten we zowel man als vrouw, maar van de melk- en legrassen zijn alleen de vrouwen gewenst. Zij produceren natuurlijk de melk en eieren. Toch worden hierbij wel mannen geboren. Een koe moet namelijk een kalf krijgen om melk te geven, de geit een lam. De legkip kruipt zelf uit een ei. 50 % kans dat het kalf / lam een man is, en 50 % kans dat uit het ei een haan kruipt. Zij hebben dus geen/lage economische waarde. Voor de melkveehouder en de broederij zijn ze een kostenpost. Vandaar dat ze op jonge leeftijd het bedrijf verlaten, of, in het geval van de hanen, direct vergast worden.

Schakel tussen vraag en aanbod

De Lekkere Man genereert afzet voor alle mannen uit de biologische leg- en zuivelsector door het mannetjesvlees van boeren met een bedrijf gericht op melk en eieren te kopen. De Lekkere Man vormt daarmee een schakel tussen vraag en aanbod.

De start-up verzorgt daarom catering met mannenvlees, bereid door chef Jorn Verhoof en geeft ook workshops om het verhaal van de mannen centraal te vertellen. Van het mannenvlees ontwikkelt de Lekkere Man producten zoals stierenrookvlees of bokkenbuikspek om te kunnen cateren.

Skal-wetgeving

Ondanks dat al het mannenvlees van de Lekkere Man van biologisch gecertificeerde zuivel- en eierbedrijven komt, zijn niet alle producten die de start-up maakt biologisch. De wetgeving voor biologische producten van toezichthouder Skal-Biocontrole maakt dat niet mogelijk.

Meer weten?