Coronahandreiking helpt bedrijven met veilig en gezond werken

Werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW en vakcentrales FNV en CNV hebben gezamenlijk vanuit het SER-Arboplatform en de Stichting van de Arbeid een handreiking ontwikkeld om bedrijven te helpen om gezond en veilig te werken. Bedrijven kunnen maatregelen uit de handreiking overnemen om het risico op besmetting met het coronavirus binnen hun bedrijven tegen te gaan. De KNS adviseert slagers om deze handreiking te integreren met de RI&E. Nu de overheid de landelijke maatregelen geleidelijk afbouwt, moeten werkgevers en werknemers samen maatregelen nemen om zo veilig mogelijk te kunnen werken. 

RIE aanvullen

Om de arbeidsomstandigheden binnen het bedrijf te kunnen inventariseren en te evalueren moet ieder bedrijf met personeel, dat gezamenlijk meer dan 40 uur per week werkt, over een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) beschikken. Omdat in veel bedrijven de arbeidsrisico’s hetzelfde zijn, heeft de KNS voor haar leden een branche-RI&E ontwikkeld. Deze branche-RI&E is gratis en digitaal beschikbaar.

Volgens de Arbowet moet iedere werkgever een Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) opstellen. Daarin wordt beschreven wat de belangrijkste gezondheids- en veiligheidsrisico’s van het werk zijn. Ook het risico van besmetting met het coronavirus moet daarin worden aangepakt. Deze nieuwe handreiking besteedt speciaal aandacht aan maatregelen tegen het verspreiding van het coronavirus op de werkplek. Werkgevers kunnen veel van deze maatregelen die hier genoemd worden overnemen in hun RI&E document. Dus hebben bedrijven een dergelijk RI&E nog niet, dan kan daar  nu een goede start mee worden gemaakt. Bedrijven die al wel een RI&E hebben kunnen het risico op besmetting met het virus met behulp van deze handreiking daarmee aanvullen.

Werknemers betrekken

Het inrichten van een veilige werkomgeving doet de werkgever samen met zijn werknemers. Sociale partners adviseren daarom om werknemers en deskundigen te betrekken bij het ontwerpen en uitrollen van deze maatregelen. 

Download hier de handreiking

Blijf op de hoogte met de KNS-app

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Meld je dan nu aan voor de KNS app.