De waarde van vlees
Met de verkiezingen voor de deur komt de prijs van vlees weer ter sprake. De insteek is om de prijs met een heffing te verhogen om zo extra waarde toe te kennen aan het mooie product vlees. Vlees heeft waarde, waarde die voor slagers vanzelfsprekend is. Vlees is namelijk een bijzonder product, dat pas de laatste decennia dagelijks op ons bord ligt. Een bijzonder product met waarde, er is een dier voor geslacht. Daarnaast voegt de slager vanuit zijn ambacht nog eens waarde toe. De slager is een specialist en biedt maatwerk.Maatwerk heeft een andere prijs én waarde. Denk maar aan een maatkostuum of confectiepak. Allebei prima maar zowel de kwaliteit als de prijs verschillen van elkaar.
Zo ook het slagersproduct. Dat begint al bij de inkoop. Al is het handjeklap van de veemarkt niet meer actueel, de slager koopt individueel in. Zo kent hij het verhaal van de herkomst van het dier en de kwaliteit. De marktprijs is gebaseerd op een eerlijke inkoop. Beperkt volume, focus op kwaliteit en smaak. Verwaarding van kop tot staart is de basis in de slagerij.Een ambachtelijk slagersproduct wordt bij de slager via een serviceconcept aangeboden. Persoonlijk contact, bereidingsadvies; dat maakt het verschil en bepaalt ook het prijsniveau. De bewuste consument realiseert zich die verschillen en ziet de waarde van de ambachtelijke slager.
Het initiatief tot verhoging van de vleesprijzen met een heffing zou moeten leiden tot minder vleesconsumptie en zo beperking van milieuschade. Het streven is de opbrengsten deels te benutten voor verdere verduurzaming in de sector. Verduurzaming is van maatschappelijk belang. Echter, een prijsverhoging op een kwaliteitsproduct waarvoor al een eerlijke prijs betaald wordt? Dat maakt maatwerk minder aantrekkelijk en leidt tot ongewenste effecten, onder andere de keuze voor minder gezonde producten door de consument via andere kanalen.
Op die manier dreigt de ambachtelijke slager uit het straatbeeld te verdwijnen.Kortom, een heffing op vlees leidt niet tot oplossingen en voegt geen waarde toe. Kies bewust, kies voor waarde en geniet. Met mate!
Met vriendelijke groeten,
Marian Lemsom