Bereid je voor op de BTW-verhoging

Het kabinet Rutte 3 is van plan het lage btw-tarief verhogen van 6% naar 9%, dit gebeurt waarschijnlijk op 1 januari 2019. Dit plan maakte het kabinet bekend op 18 september: Prinsjesdag 2018. Nu moeten de Tweede Kamer en Eerste Kamer nog instemmen met deze btw-verhoging. Half november wordt er een besluit genomen. Het kan dus dat deze plannen niet, of later dan 1 januari 2019, doorgaan. Ter voorbereiding op de eventuele btw verhoging kun je alvast al een aantal zaken voorbereiden.

De KNS hoopt van harte dat dit plan sneuvelt. Voeding is een primaire levensbehoefte en is om die reden in het lage-btw tarief van 6% geplaatst. De KNS heeft zich de afgelopen maanden dan ook ingezet om dit tarief te behouden. Een verhoging van de btw op voeding, ofwel een prijsstijging, verkleint de toegankelijkheid op gezond voedsel en kiest de consument vaker voor goedkopere en dus minder gezonde voeding. Dit heeft negatieve gevolgen voor de Nederlandse volksgezondheid. 

Prijzen van goederen en diensten

Elke slagerij valt onder het verlaagde btw-tarief van 6%. Nu de verhoging doorgaat, is het verstandig om uiterlijk 1 januari 2019 jouw prijzen met 3% te verhogen. Denk hierbij ook aan eventuele prijswijzigingen van de inkoop van de afgelopen en komende periode. Zo kan je in een keer de juiste prijs bepalen.

Hou ook rekening met psychologische prijsdrempels. Dit kan tot gevolg hebben dat je de wijziging niet één op één doorvoert. Je kunt een prijs uiteraard ook voor het eind van het jaar doorvoeren, echter de aangepaste afdracht geldt pas per januari. Denk bij de prijsaanpassing aan jouw toonbankkaartjes, advertenties en reclames etc.

Een alternatief is om jouw prijzen niet te verhogen en hierbij in te leveren op jouw eigen winstmarge. Dit kan uit concurrentieoogpunt een keuze zijn.

Verhoog je jouw verkoopprijs inclusief btw? Dan gaat deze ook voor jouw zakelijke klanten omhoog. Maar omdat de meeste ondernemers de btw kunnen aftrekken, blijven ze toch evenveel betalen voor jouw diensten of producten.

Maak je al offertes voor 2019? Neem dat ook al het nieuwe percentage van 9% op, er vanuit gaande dat het werk en de betaling ook pas volgend jaar plaatsvinden.

Jouw administratie

De tariefswijzigingen hebben ook gevolgen voor bijvoorbeeld boekhoud- en kassasystemen. Deze moeten worden aangepast, kijk of je dit zelf kan of dat je hierbij hulp in moet roepen van een leverancier. Handig om dit dan tijdig in te plannen.

Alle bedrijven die btw-aangifte doen, moeten hun boekhoudsysteem vóór 1 januari 2019 aanpassen zodat voor prestaties die onder het lage btw tarief vallen na 1 januari 2019 9% btw wordt afgedragen in plaats van 6% btw (aan te geven bij vraag 1b van de btw aangifte).

Facturatie en btw-aangifte bij de jaarovergang

Na de tariefwijziging kan nog btw verschuldigd zijn met het oude 6% btw tarief. Dit geldt bijvoorbeeld bij facturen die in januari 2019 worden gestuurd voor prestaties die in december 2018 zijn verricht (deze omzet moet worden aangegeven bij vraag 1c van de btw-aangifte).

Bekijk wat je nu al kunt doen om op tijd klaar te zijn. Het is belangrijk dat je je nu al voorbereidt op deze wijziging en niet afwacht zodat je niet voor verrassingen komt te staan als het eenmaal zover is.