Algemene beeld slachtingen goed, incidenten verschrikkelijk

Varkens in Nood publiceerde over misstanden in de Nederlandse slachterijen naar aanleiding van NVWA boeterapportages van overtredingen. Elke overtreding is er natuurlijk een te veel, maar het blijkt dat het gaat om incidenten.

Met de 12 boetes in 18 maanden bevestigt de NVWA ook het beeld dat de overige 99,99% van de slachtingen in Nederland netjes volgens de hoge welzijnsmaatstaven en het wettelijk toezicht plaatsvindt.

De COV, die dierenwelzijn en hygiëne hoog in het vaandel heeft staan, heeft de bedrijven met welzijnsschendingen opgeroepen om aanvullende maatregelen te nemen en een actieplan aan de COV voor te leggen hoe deze ernstige welzijnsschendingen in de toekomst worden voorkomen. De KNS vindt de incidenten verschrikkelijk maar verwacht zeker dat deze door de verdere inspanningen vanuit de vleessector uitgebannen worden.

Volgens de Naleefmonitor van de NVWA leven Nederlandse slachterijen de wet- en regelgeving goed na. Deze monitor is een goede bron van betrouwbare informatie waarbij een vakkundige beoordeling van cijfers en feiten, transparantie en de bedrijfsmatige privacy in balans zijn.