Advies ‘Duurzaam en Gezond’

Op 3 april 2018 heeft de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) zijn advies ‘Duurzaam en Gezond: Samen naar een houdbaar voedselsysteem’ aangeboden aan minister Schouten (LNV) en staatssecretaris Blokhuis (VWS). De Rli concludeert in zijn advies dat de klimaatopgave op lange termijn onvermijdelijk leidt tot minder productieruimte voor de veehouderij en tot verandering van ons menu. Het kabinet schuift dit 'vee-advies' terzijde. Het mes gaat niet in de Nederlandse veestapel. Ook komt er geen extra belasting op vlees en zuivel, ondanks het dringend advies van RLi. Dat leert een rondgang in de Tweede Kamer.

De regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie schuiven het 'dringende' advies van de RLi terzijde. De RLi adviseert om de veestapel fors ver verkleinen om de klimaatdoelen van Parijs te kunnen halen. Koeien en varkens produceren met hun mest en scheten veel methaan, een broeikasgas. In het regeerakkoord zet het kabinet in op andere maatregelen waarmee de klimaatdoelstellingen moeten worden gehaald, zoals CO2-opslag en flexibel peilbeheer. Lees hier de reactie vanuit Den Haag.

De KNS heeft de berichtgeving en het advies gevolgd en vindt dat vooral de consument aan het roer moet staan van zijn eigen consumptie. De consument heeft daarnaast een keuze uit duurzame vleesconcepten en maakt daar nog niet optimaal gebruik van. Vlees heeft bovendien toegevoegde waarde in een evenwichtig en gezond voedingspatroon. Het is niet aan de overheid om vlees onaantrekkelijk te maken, de overheid kan ondersteunend zijn bij het maken van voedingskeuzes en niet sturend via wet- en regelgeving of belasting.

De KNS heeft dan ook als standpunt dat de invoering van een vleestax een ineffectieve maatregel is. Consumenten kiezen bij een hogere prijsstelling voor goedkopere, minder kwalitatieve voedingsmiddelen. Dit brengt ongewenste gezondheidseffecten met zich mee zoals gebrek aan voedingsstoffen en meer obesitas. Dat leidt tot stijgende maatschappelijke kosten. Daarom brengt de KNS dit via de lobby ook continue onder de aandacht.

De slager moet zich bewust zijn van het veranderende speelveld waarin hij zich begeeft. De vleesconsumptie wordt consequent ontmoedigd. Is het niet om gezondheidsredenen, dan is het om reden van klimaat, milieu of dierenwelzijn. Voor de slager biedt dit ook kansen. De kansen liggen in duurzame vleesconcepten, productinnovatie (bijvoorbeeld producten waarin meer dan vlees is verwerkt (hybride producten). De innovatieve kracht van de slager komt dan goed van pas. Consumenten komen vaker met kritsche vragen over de duurzaamheid van het vlees dat in de vitrine ligt. Elke individuele ondernemer zal daar een goed en eerlijk antwoord op moeten formuleren.

De KNS onderstreept daarnaast de mening van de Nederlandse vleessector. De COV kan zich vinden in de invalshoek van een integraal ‘Voedselbeleid’, waarmee gekeken wordt naar concrete doelen voor langere termijn en waarmee ambities van het Verdrag van Parijs omgezet worden in een helder, realistisch en bestendig overheidsbeleid. De COV plaatst wel enkele kritische noten en waarschuwt voor een tunnelvisie op vlees.

Heb je vragen? Neem dan contact op met de KNS! Je kunt ons bereiken op 070 390635 of stuur een e-mail naar info@knsnet.nl.