7 Praktische tips voor jouw inkoop

Het inkoopbeleid is een belangrijk onderdeel van de bedrijfsstrategie van jouw slagerij. Het bewust kiezen voor biologisch vlees of mannelijk rundvlees zijn hier voorbeelden van. De inkoopkeuzes die jij maakt, zijn van directe invloed op jouw verhaal aan de klant en daarmee op de uitstraling van jouw slagerij.

Na het maken van deze strategische keuzes is het belangrijk om verschillende aspecten van de inkoop scherp te (blijven) monitoren. Hierbij 7 tips die jou helpen.

1. Doe nooit concessies aan kwaliteit, integriteit en duurzaamheid

Voedselveilige producten beginnen bij een goede inkoop. Neem af van duurzame relaties (bedrijven die een goede naam hebben en waar je langer mee werkt) en koop geen partijen die voor een prijs worden aangeboden, waarvan je weet dat dat niet kan kloppen.

Ken altijd de herkomst. Dus weet dat alle schakels in de keten betrouwbaar zijn. Doe daar anders onderzoek naar. Van al het vers vlees krijg jij (wettelijk verplicht) informatie over geboorteplaats, plaats waar het dier gehouden is en plaats van slachting. Helemaal mooi is het als je met duurzame concepten werkt. Veel van deze concepten komen uit een geborgde (gecontroleerde keten), waardoor je zeker weet dat je krijgt wat je koopt.

2. Wees kritisch op je (vaste) leveranciers

De keuze van een leverancier is een belangrijk aspect van jouw inkoop. Als ondernemer bepaal je de criteria waar een leverancier aan dient te voldoen. Voorbeelden van deze criteria zijn service, leveringsvoorwaarden, versheid van producten en betrouwbaarheid. Op basis van de door jouw gestelde criteria maak je een keuze en leg je de afspraken vast. Gebruik hiervoor de leveringsvoorwaarden HACCP te vinden op deze pagina (inloggen).

Veel ondernemers hebben al jarenlang een goede relatie met vaste leveranciers opgebouwd. Dit is niet iets wat je zo maar even over boord gooit. Het is echter ook niet zo dat je niet kritisch mag zijn en je verplicht bent producten bij hen te blijven afnemen. Evalueer regelmatig of jouw leveranciers nog voldoen aan de criteria die jij aan hen stelt en toets of ze de kwaliteit leveren die jij van hen verwacht. Periodiek overleg helpt hierbij. En als je echt niet tevreden bent, schroom dan niet om contact te zoeken met andere leveranciers.

3. Vergelijk regelmatig de inkoopprijzen van jouw producten

Ook de prijs/kwaliteitsverhouding is een belangrijk criterium van jouw inkoop. Vergelijk regelmatig de inkoopprijzen van jouw producten met vergelijkbare producten van andere leveranciers. Als inkoopprijzen aanzienlijk afwijken, ga dan in gesprek. Zo zorg je ervoor dat je niet te veel betaalt en het houdt jouw leverancier bij de les. Een andere reden om jouw inkoopprijzen regelmatig bij te houden is om eventuele wezenlijke prijsstijgingen (van bijvoorbeeld rundvlees of varkensvlees) tijdig door te kunnen berekenen in jouw verkoopprijzen.

4. Goede balans vinden in wijze van inkoop

Inkopen in 2e snit is goedkoper dan inkopen in 4e snit. Wel brengt inkoop in 2e snit meer werk met zich mee in vergelijking met inkoop in 4e snit. Denk aan het uitbenen, uitsnijden en verwerken van het vlees. Dit leidt tot hogere personeelskosten. Het is van belang hier een goede balans in te vinden en hier kritisch naar te blijven kijken.

5. Controleer bij ontvangst

Het is belangrijk om bij de ontvangst van producten de verpakking, de kwaliteit en de hoeveelheid (nawegen) goed te controleren. Een kapotte verpakking kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat het product minder lang houdbaar is. Neem direct contact op met de leverancier als iets niet in orde blijkt.

6. Wijze van betaling

Maak duidelijke afspraken met jouw leveranciers over het betalen van de factuur. Bedenk daarbij dat een zeer korte betalingstermijn de kans op kortingen aanmerkelijk vergroot.

7. Collectief inkopen

Het bundelen van inkopen brengt verschillende (financiële) voordelen met zich mee. Twee organisaties die bundeling van inkoop in de slagerijbranche organiseren zijn Gouden Slagers Kombinatie (GSK) en de Westerse Slagers Kombinatie (WSK). Doel van beide organisaties is om het inkooprendement van aangesloten leden te verhogen.

Het is bij deze verenigingen overigens niet zo dat er een afnameverplichting is bij de aangesloten leveranciers. Ieder lid koopt zelfstandig in. Je bent als lid vrij om individuele afspraken te maken met jouw (zelf gekozen) leverancier.

Iedere zelfstandige slager kan lid worden van deze verenigingen. Meer informatie over GSK en WSK

Neem regelmatig de verschillende aspecten van de inkoop onder de loep. Zo zorg je voor een optimalisatie van jouw inkoopproces en het houdt jouw leveranciers en jezelf scherp. Het aansluiten bij een collectieve inkooporganisatie ondersteunt jouw hierbij. Het levert je inzicht en (financieel) voordeel op.