Het ‘Noordbevelam’ van Vleeschhouwerij Verburg

Rubriek: Doe maar Duurzaam

In de rubriek 'Doe maar duurzaam' wordt aandacht besteed aan een duurzaam product, concept of methode bij een slager. Dat kan variëren van een biologisch assortiment tot een vegetarisch product. Denk ook aan voorkomen van voedselverspilling en duurzaam verpakken.

“Wij, Cor en Corine Verburg van Vleeschhouwerij Verburg uit Kortgene verkopen Zeker Zeeuws gecertificeerd vlees , omdat het een erkend streekproduct is. Dus lokaal, traceerbaar, en het heeft dierenwelzijn op een hoog niveau! Wist je dat op Noord-Beveland,- een van de kleinste eilanden van Zeeland-, bij de horeca voornamelijk visgerechten op de kaart staan? Vijftien jaar geleden werden we benaderd door de Horecavereniging met het verzoek mee te denken over een nieuw streekproduct met een Noord-Bevelandse identiteit dat niet water-gerelateerd was. De keuze kwam op lamsvlees te liggen. Dit komt mede omdat bij het dorp Kats schapenfokkerij Oosterstein aktief is, die ons kon garanderen dat wanneer het lamsvlees als streekproduct een succes zou worden, de aanlevering gegarandeerd was.

Besloten werd om het ‘Noordbevelam’ te noemen omdat de schapen geboren worden op Noord-Beveland, opgroeien aan de Noordbevelandse dijken en inlagen (kleine polders achter de zeedijk, red.) en geslacht worden in onze slachtplaats in Kortgene. De lammeren zijn dus nooit van het eiland af geweest. Doordat aan al deze criteria aantoonbaar kon worden voldaan was het Noordbevelam één van de eerste producten dat als Zeker Zeeuws werd gecertificeerd.

Het Noordbevelam is een kruising tussen een Texelaar en het Swifterschaap. De kenmerken hiervan zijn: goede bevleesdheid en een prima vet/vlees verhouding. Dit maakt het vlees mals en sappig. De schorren en dijken van de Oosterschelde waarop de lammeren grazen dragen positief bij aan de verfijnde smaak van het vlees.

De lammeren worden geslacht als ze 4 maanden oud zijn en hebben dan een gemiddeld geslacht gewicht van 18 kilo.
De reacties van de klanten zijn zeer positief mede omdat het verhaal, ook in de ogen van de consument,- klopt. De korte keten van boer- slager-consument en de kwaliteit van het vlees hebben er voor gezorgd dat het Noordbevelam een groot succes geworden is.

Eén van de eisen om te voldoen aan een gecertificeerd streekproduct is naast de korte keten ook duurzaamheid. Wat in onze ogen ook betekent dat een dier, wanneer je het slacht, volledig verwaard moet worden. Dat wil zeggen dat je als ondernemer creatief moet zijn in het verwerken van het product. Dat heeft bij ons geresulteerd in het feit dat de niet courante delen optimaal verwerkt worden tot populaire producten. Denk hierbij aan lamsburgers, merquez, köfte, lamsham, en gedroogde lamsworst. De eigen receptuur van deze producten bestaat uit pure en verse kruiden. Als voorbeeld noemen we de gedroogde lamsworstjes, die we stoppen in schapensnaren en kruiden we met o.a. gedroogde Zee-eik uit de Oosterschelde, die ook een Zeker Zeeuws erkenning heeft.

Het Noordbevelam heeft in onze toonbank een prominente plaats. Naast ons lokaal rundvlees uit Kortgene, het Zeeuws Scharrelvarkensvlees en ons Zeker Zeeuws Kalfsvlees is het niet meer weg te denken uit ons assortiment.
De tips die wij aan onze collega’s willen meegeven zijn: wees creatief; denk na over hoe je een product ‘eigen’ maakt. Gebruik je eigen kruidenmelanges want de consument waardeert het pure. En laat nooit de inkoopprijs leidend zijn, maar de kwaliteit van het ingekochte vee. Iets waar je liefde instopt betaalt zich terug.”

Terug naar home