Varkensvlees van Livar bij Uw Slager Fokke de Roos
Rubriek: Doe maar Duurzaam
In de rubriek 'Doe maar duurzaam' wordt aandacht besteed aan een duurzaam product, concept of methode bij een slager. Dat kan variëren van een biologisch assortiment tot een vegetarisch product. Denk ook aan voorkomen van voedselverspilling en duurzaam verpakken.
In deze editie is Fokke de Roos aan het woord, Uw Slager in Gorredijk. Fokke werkt met varkensvlees van Livar.
Waarom verkoop je Livar-varkensvlees? Verkoop je ook ander soort varkensvlees?
“Ik wilde een betere kwaliteit varkensvlees verkopen en dan kom je al snel bij Livar terecht. Het verhaal van Livar past goed bij mijn idee hoe varkens moeten worden gemest. Dit verhaal is met ondersteuning van Livar zeer goed naar de consument te vertalen. Het verwerken in vleeswaren en worst levert een prachtig product, zo kun je het varken in zijn geheel verwerken. Naast Livar verkopen we ook nog lokaal gemest varkensvlees van Feenstra Drachten. Het is namelijk niet altijd mogelijk om onderdelen op tijd geleverd te krijgen, denk daarbij aan spareribs of varkenshaas
Hoe reageert de klant?
“Klanten zijn positief over het product: er komen klanten special voor en er zijn ook klanten die, na het te hebben geproefd, er op terug komen. Ik heb ook het idee dat onze klanten er vanuit gaan dat ze vlees van deze kwaliteit verwachten van een slager.”
Hoe verwerk je dit vlees?
“We kopen halve varkens in en hebben alles vers in de toonbank; ook alle vlugklaar-producten word zelf gemaakt. Alle worstsoorten en vleeswaren maken we ook van Livar.”
Hoe zie je dit product in de toekomst in jouw assortiment?
“Dit is vast een blijvertje in ons assortiment. Je weet natuurlijk niet wat er in de toekomst gaat gebeuren, er is veel aandacht voor voeding in deze tijd en hoe we omgaan met het mesten van de slachtdieren .
Belangrijkste tip voor je collega’s om met Livar te werken?
“Sta achter het product waar je mee werkt. Voor mij is dat in eerste instantie het verhaal achter Livar, dat klopt gewoon. Om hier mee te werken, dat voelt goed, als slager kun je er veel voldoening uit halen. Je gaat het varken in zijn geheel verwerken waardoor je alles zelf kan maken, wat volgens mij een vereiste is voor een ambachtelijke slager.”
Terug