Welkom bij de Koninklijke Nederlandse Slagers

Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) is de enige branchevereniging voor de ambachtelijke slager in Nederland. Wij werken aan een professionele en toekomstbestendige slagersbranche waarin de slager succesvol kan zijn als ondernemer, werkgever en vakman.

Wij ondersteunen onze leden, zowel individueel als in collectief, door lobby- en belangenactiviteiten, persoonlijk advies, producten en diensten, ledenvoordelen, informatie en inspiratie. Hart voor slagers is ons motto en daarmee maken wij ons hard voor de slagersbranche.

Slagers die lid zijn van de Koninklijke Nederlandse Slagers tonen hun lidmaatschap door dit lidmaatschapsschild.

Slagers goed voorbeeld voor mager gehakt

De Consumentenbond onderzocht onlangs het vetgehalte van 59 soorten rundergehakt en half-om-half gehakt bij supermarkten en slagers. Opvallend is dat het ‘gewone’ gehakt van de 10 onderzochte slagers gemiddeld een stuk minder vet is dan het gehakt van de supermarkten. De slagers geven daarmee het goede voorbeeld en laten zien dat gehakt ook minder vet kan zijn.

Veel supermarkten verkopen ‘mager’ of ‘extra mager’ gehakt dat nog behoorlijk veel vet bevat, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De Consumentenbond pleit voor aanpassing van de regels, zodat de term ‘mager’ alleen nog gebruikt mag worden voor gehakt met maximaal 10% vet.

Aanpassing norm vetgehalte
Naar aanleiding van het onderzoek vragen de Consumentenbond en de Hartstichting het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) om de wettelijke norm voor het maximale vetgehalte in mager gehakt te verlagen van 15% naar 10%. Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘Het is te gek voor woorden dat supermarkten een product met maar liefst 15% vet mogen aanduiden met de term ‘mager’. Consumenten die gezonder willen eten, worden door zo’n term op het verkeerde been gezet’. Uit het onderzoek blijkt dat van het onderzochte magere gehakt alleen AH biologisch mager rundergehakt en Lidl extra mager rundergehakt minder dan 10% vet bevatten en dus binnen de Schijf van Vijf passen. Het vetgehalte in het (extra) magere rundergehakt van de overige onderzochte supermarkten (AH, Aldi, Bio+, Coop, Dirk, Em-té, Jumbo, Jumbo bio, Lidl mager en Plus) varieert van 11 tot 15%. Het vetgehalte in ‘gewoon’ rundergehakt bij de supermarkten varieert van 10 tot 22%.
Extra mager blijkt extra vet. Sommige supermarkten verkopen ook ‘extra’ mager gehakt. Consumenten die verwachten dat dit minder vet is dan het ‘gewone’ mager gehakt komen soms bedrogen uit. Het extra magere rundergehakt van Coop en Dirk bleek met 15% vet vetter dan de onderzochte soorten mager rundergehakt uit de supermarkt. Beide supermarktketens hebben naar aanleiding van het onderzoek laten weten dit te zullen veranderen.

Mager bij de slager
Gehakt bij de slager is minder vet dan bij de supermarkt. Op zich is dit oud nieuws, want dat is al decennia lang het geval. Uit de NEVO-tabel  blijkt dat structureel rundergehakt van de slager nog magerder is dan mager rundergehakt uit de supermarkt! Dus niet alleen bij deze test van de Consumentenbond. En gewoon rundergehakt uit de supermarkt is maar liefst 50% vetter dan slagersrundergehakt.
Slagers maken gehakt van verschillende grondstoffen. Bij het uitbenen van vlees en het verwerken van vleesgrondstoffen worden de afsnijdsels en restanten als grondstof gebruikt onder andere als grondstof voor gehakt. Daarnaast worden ook snippers als grondstof voor gehakt ingekocht om aan de grote vraag van gehakt te voldoen. Voor het supermarktkanaal wordt meer geproduceerd op prijs en tegen de grenzen van de wet. Vette grondstoffen zijn goedkoper dan magere, vandaar dat het gemiddelde vetgehalte van de verschillende gehaktsoorten een stuk hoger liggen dan gelijke benaamde producten bij de slager.

Gezondheid
De KNS vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de gezondheid van de consument zoals ook blijkt uit de kernwaarde mens en gezondheid. Daarom is de KNS-receptenmap door TNO, het Nederlands Voedingscentrum en deskundigen herzien op zout- en vetgebruik. Een van de gezondheidsdoelen van de KNS is om consumenten actief te ondersteunen in het maken van een verantwoorde voedingskeuze. De slager is als specialist bij uitstek een adviseur voor de consument over gezonde productsamenstelling en  bereiding.

Keurslager Warmenhoven wint Grote Grillworsttest 2017

Keurslager Warmenhoven uit Wateringen wint de Grote Grillworsttest 2017. Op 9 februari 2017 kreeg slager Koos van Essen deze prijs uitgereikt door culinair journalist van de Telegraaf én juryvoorzitter Felix Wilbrink in het Van der Valk in Tiel. ” Een aantrekkelijke worst, met een mooie structuur. De smaak staat als een huis.” zei de jury over het winnende product. Grillworst is onbetwist het omfietsproduct van de slager, een favoriet van veel consumenten. 101 slagers zonden hun grillworst in voor deze vakwedstrijd van de Koninklijke Nederlandse Slagers.

Op de tweede plaats staat Keurslager Wim Koelewijn uit Huizen. “Deze worst heeft een lekkere bite, herkenbaar als een klassieke worst met een vleessmaak.” Slagerij Meijer uit Lekkerkerk behaalde de derde plaats. “Een worst met een mooie binnenkant en een pure, eerlijke kruiding”zei de jury over deze worst. Felix voegde daar aan toe: “Ik wou dat iedereen zo de kruiden zou toepassen.” De jury van de Grote Grillworsttest bestaat uit juryvoorzitter Felix Wilbrink, Keurslager Frank van Gils (winnaar 2016) en Paul Bohté (namens SVO vakopleiding food). De overige finalisten van de Grote Grillworsttest in willekeurige volgorde, zijn:

  • Kwaliteitsslagerij Simon van Schaik Simon van Schaik Leiden
  • Slagerij Jan de Rooij Wim de Rooij Berkel en Rodenrijs
  • Slagerij Runderkamp - Havenhof Peter Runderkamp Volendam
  • AB Vleeswaren & Specialiteiten Dirk Verweij Alphen aan den Rijn
  • Keurslager Koen van Vugt Koen van Vugt Drunen
  • Gildeslager Koekman Edwin van de Beek Nieuwegein
  • Keurslager Rien & Irma Baas Rien Baas Leerdam

Vind hier jouw slager

Expertise

Actueel

Meer nieuws