De blog van Marian Lemsom

Marian Lemsom, directeur van de KNS, deelt haar visie op zaken die haar opvallen in haar blogs. Lees haar blogs hier.

Vaker een feestdag?

Wat waren het weer smakelijke feestdagen, wanneer ik voor mezelf spreek natuurlijk. Gezellig met familie en vrienden aan tafel, ik hou er zo van! De weg naar die tafel met lekkere dingen is een feestje op zich. Eerst uitdokteren wat en hoe en dan inkopen doen. Lokaal. Bij de bakker, de slager (natuurlijk), de groenteman en de visspecialist, eigenlijk net als elke week. Alleen nu viel het me op dat er rijen waren, het was overal druk. Goed nieuws natuurlijk want zo goed gaat het door het jaar heen niet in de versbranche, zo tonen cijfers helaas aan. Na de feestdagen werd dat door de versspecialisten die ik sprak, ook bevestigd: tijdens de feestdagen waren er mooie omzetten behaald.

Duidelijk is dat mensen in december aandacht hebben voor bijzonder, uniek en lekker. Logisch, het zijn bijzondere dagen maar toch?! Waarom maak je niet vaker een feestje op jouw bord? Ook in januari tot en met november kan je van een gewone dag een feestdag aan tafel maken. Niet perse met luxe producten, maar wel met unieke, lokaal gekochte producten van die ambachtelijke bedrijven. Producten met een verhaal. Producten die met aandacht en liefde gemaakt en verkocht worden.

Die bedrijven hebben jou en jouw aankopen nodig om het hele jaar te kunnen draaien. Kerst alleen is niet genoeg natuurlijk. Je wilt toch deze prachtige bedrijven niet missen in het straatbeeld? Bedrijven die je op die bijzondere dagen adviseren over bewaren en bereiden? Maar die je ook persoonlijk te woord staan en jouw vragen beantwoorden, inspelen op jouw wensen, gewoon het hele jaar door? Bedrijven die eerlijke producten, met passie bereid, bieden. Bedrijven die een bijdrage leveren aan de winkeliersvereniging, die zorgen dat er feestverlichting komt, die lokale vereniging sponsoren waar jij lid van bent? Bedrijven die een straatbeeld vorm geven en een omgeving leefbaar maken door sociale cohesie. Bedrijven die ook op een gewone dag unieke producten bieden, met mooie verhalen, met persoonlijk advies om van elke dag een feestdag te maken? Die verdienen een toekomst!

Daarom, in het kader van de goede voornemens, koop lokaal en zorg in elk geval wekelijks voor een feestdag. Zodat het ook in de toekomst nog steeds in december kan!

Meer blogs van Marian Lemsom