De blog van Marian Lemsom

Marian Lemsom, directeur van de KNS, deelt haar visie op zaken die haar opvallen in haar blogs. Lees haar blog hier. Onderaan de pagina vind je het archief.

Vleestaks van de baan

Vorige week is in de Tweede Kamer een motie aangenomen waardoor de voorgenomen vleestaks van de baan is. Goed nieuws! De aankondiging van Minister Staghouwer om de invoering van een vleestaks te onderzoeken, met als doel consumenten te prikkelen om duurzamer te eten, is toch wel heel spannend voor onze branche.

Het is typisch een onderwerp om op te komen voor slagersbelangen. Het mag duidelijk zijn: KNS is tegen een dergelijk taks. Vleesbelasting gaat verduurzaming tegen, treft vooral consumenten, draagt niet bij aan de volksgezondheid en bedreigt bovendien het voorbestaan van onze branche. Daarom is er na de aankondiging van de minister ook volop lobby ingezet om ons standpunt duidelijk te maken bij politiek en overheid. En het goede nieuws is dat de vleestaks van de baan is.

Nog even het volgende: het eten van vlees, met mate, past namelijk prima in een gezond voedingspatroon. De vitaminen en mineralen hebben positieve invloed op de gezondheid. Een vleestaks zorgt dat grote groepen consumenten toegang ontzegd worden tot een belangrijk voedingsbestanddeel of het maakt dat consumenten naar een goedkoper, minder gezond alternatief moet uitwijken.

Kortom, wanneer je dit mooie product uit de markt prijst doe je de consument zeker te kort én het zorgt voor schade aan de algemene volksgezondheid. Natuurlijk moet er aandacht zijn voor verduurzaming. Dat zie je ook bij slagers: meer ambachtelijke hybride en vegetarische producten in de toonbank waarmee vanuit de branche een bijdrage wordt geleverd aan ‘vergroening’. Het is daarom ook een bewuste keuze geweest om deel te nemen aan het project Plant4texture. Duurzaamheid zit slagers overigens in het dna. Van kop tot staart, geen verspilling, korte keten; zomaar een aantal kernwoorden uit de dagelijkse praktijk van de slagerij om dat te bevestigen.

Met het verdwijnen van de vleestaks zijn er nog voldoende uitdagingen om vlees toegankelijk te houden. De huidige inflatie helpt zeker niet want met alle kostenontwikkelingen wordt vlees duur betaald. Maar met de kwaliteit van de slager krijg je als consument een heel smakelijk en ambachtelijk product en dan geldt: beter duur dan niet te koop.

Met vriendelijke groeten,

Marian Lemsom

Meer blogs van Marian Lemsom