De blog van Marian Lemsom

Marian Lemsom, directeur van de KNS, deelt haar visie op zaken die haar opvallen in haar blogs. Lees haar blogs hier.

Met liefde

Valentijnsdag, de dag van de liefde. Hierin staat de liefde voor elkaar centraal en dat wordt vaak onderstreept met bloemen, een cadeautje of lekker en gezellig eten. Niet voor niets: de liefde van de man (en vrouw!) gaat door de maag.

De liefde in de ambachtelijke slagerij beperkt zich niet tot deze ene dag. Het is iets van alledag. Ambacht betekent natuurlijk handwerk. In de slagerij maak je met handwerk unieke producten. Met liefde. Soms een streekproduct, soms een klassieker, een allemansvriend of juist iets voor de liefhebber. Een traditioneel product op basis van een familierecept of juist een innovatief product dat ontstaan is na experimenteren in de zoektocht naar iets nieuws. De kracht van het ambacht zit hem in die toevoeging van passie en liefde voor het product dat zorgt voor onderscheidend vermogen. Bijna elke slager heeft wel iets onderscheidends, een productheld waar je een blokje om voor gaat. Een productheld ontstaat uit passie, gemaakt met liefde, elke dag.

Slagers zijn er gek op om hun mooie ambachtelijke producten steeds te verbeteren. Aandacht voor allergenen, aandacht voor beperken van zout en natuurlijk verbeteren van smaak. Niet voor niets zijn er verschillende wedstrijden waarin slagers de strijd met elkaar aangaan. Een productkeuring door een vakkundige jury die met een kritische blik op zoek gaat naar verbeterpunten. Een strijd die de slager steeds maar weer aangaat om zo zijn producten te verbeteren. Hoe gelukkig kan je zijn als je daarin slaagt? Vakwedstrijden zijn dus van grote waarde. Zo komt de Grote Grillworsttest er weer aan, een echt slagersproduct, een allemansvriend waar iedereen blij van wordt. De geur maar natuurlijk vooral de smaak. De smaak van een uniek product, met liefde gemaakt.

Bewust eten is een must. Aandacht voor gezond eten is voor iedereen een aandachtspunt. Natuurlijk past vlees prima in een gezonde maaltijd. Consumptie met mate zoals dat voor elke productgroep geldt. Maar als je bewust eet, kies dan ook voor de liefde die de slager in zijn producten stopt. En niet alleen met Valentijn. Gun jezelf, je geliefde, je gezin wat vaker wat liefde: een ambachtelijk product!

Hartelijke groet,

Marian Lemsom

Meer blogs van Marian Lemsom