De blog van Marian Lemsom

Marian Lemsom, directeur van de KNS, deelt haar visie op zaken die haar opvallen in haar blogs. Lees haar blog hier. Onderaan de pagina vind je het archief.

Druk maar drukkend

Oktober 2020

Consumenten hebben de weg naar de versspecialist weer gevonden tijdens deze coronaperiode. Bij de slagers is het dan ook drukker dan normaal. Goed nieuws natuurlijk. Maar dat is ook drukkend zo vertelde een van ‘mijn slagers’ en dat begrijp ik heel goed. Te drukkend.

Slager worden doe je vanuit een passie voor het product, voor het vak, voor het ambacht. Dat zijn dan ook de dingen waar je mee bezig wilt zijn als je kiest voor ondernemerschap in de slagerij. Maar ondernemerschap wordt steeds complexer door de toenemende wet- en regelgeving en daarmee de administratieve lastendruk. En dat drukt. Als slager ben je het gezicht van de winkel, centraal achter het hakblok. De consument wil die slager graag in de ogen kijken. Een dagvullend programma alleen al terwijl er ook nog aandacht moet zijn voor de andere P’s waar een ondernemer mee aan de slag moet om succesvol te zijn.

De coronatijd vraagt om extra verantwoordelijkheid van alle ondernemers. Het protocol ‘Verantwoord winkelen’ helpt daar enorm bij, de regels zijn duidelijk al is handhaven nog wel een uitdaging. Beperken van de verspreiding van het virus is essentieel, maar de boodschap ‘werk thuis’ is in de slagerij natuurlijk geen optie. Heb jij, of jouw collega, symptomen? Dat is dus thuis blijven, niet werken. Dat betekent niet alleen hoge kosten voor de slager bij quarantaine maar ook hoge werkdruk want vervanging is niet vanzelfsprekend. Complex allemaal….

Naast je gewone werk is er ook de Wet verbetering poortwachter, de WAB, de seniorenregeling in de slagersbranche, natuurlijk HACCP-registratie, verordening productinformatie, RIE, BHV en de Informatieplicht energie niet te vergeten. In grotere bedrijven heb je hier stafafdelingen voor en zelfs specialisten. Als slager, en dat geldt natuurlijk voor de meeste mkb’ers, moet je dit allemaal nog eens naast je gewone werk als vakspecialist doen.

De geluiden vanuit de slagers zijn dan ook: ‘Beperk toch eens al die regels voor de kleine ondernemers. Laat ondernemers succesvol hun vak uitoefenen en maak ondernemen niet zo ingewikkeld.’ Dat was ook mijn oproep in de videoboodschap aan de minister president tijdens het digitale MKB-congres. Bedenk toch eens wat de impact van een wet is op een slager die verse, ambachtelijke producten maakt, samen met een beperkt aantal collega’s. Maak het ondernemers niet zo ingewikkeld.

Hopelijk blijft het ondernemersklimaat in het mkb niet drukkend, maar houden slagers het wel druk!

Hartelijke groeten,

Marian Lemsom

Meer blogs van Marian Lemsom