De blog van Marian Lemsom

Marian Lemsom, directeur van de KNS, deelt haar visie op zaken die haar opvallen in haar blogs. Lees haar blogs hier.

Zichtbaar

Wat tot op heden toch altijd lastig was om uit te leggen is in één klap duidelijk: lobby. Het leek zo onzichtbaar; lobby in Den Haag of Brussel. Jammer genoeg is dat door het coronavirus heel zichtbaar geworden. Ledencontact, vooral telefonisch en digitaal, was nog nooit zo intensief. De meerwaarde van het lidmaatschap wordt nu meer duidelijk, maar ten koste van heel veel bedrijven. Veel bedrijven in de branche verkeren namelijk in grote problemen.

Het sluiten van de horeca heeft voor een deel van onze slagers desastreuze gevolgen; prachtige bedrijven die nu hun toekomstperspectief in één klap kwijt zijn; ambachtelijke slagers die wel mooie winkelomzet behalen maar wel ook hun cateringomzet voor de komende maanden, ook in het barbecueseizoen moeten missen; zelfslachtende slagers die niet gegarandeerd zijn van toezicht en dus onzekerheid hebben voor het slachten. Een verschrikkelijk scenario dat niemand had bedacht.

Zodra er sprake was van een daadwerkelijke corona-dreiging in Nederland is er geschakeld en aangeklopt in Den Haag, bij MKB Nederland en Detailhandel Nederland. Met als doel: het openhouden van de slagerijen, slagers op de lijst van cruciale beroepen te krijgen, noodmaatregelen voor ondernemers, uitstel van betaling voor omzet- en loonbelasting en verschillende andere compensatieregelingen realiseren. Veel is er gelukt, dankzij ons lidmaatschap en betrokkenheid bij deze koepels, en dat is ook nodig om de branche in stand te houden. Belangenbehartiging blijkt echt noodzaak, nu en in de toekomst.

Met trots kijk ik ook naar het team van de KNS; een luisterend oor, adviezen, optimale informatieverstrekking, persberichten om de slager op de kaart te zetten. Natuurlijk, dat is waar we voor zijn en dat is ons motto: hart voor slagers. Maar het feit dat het zo ook uit de verf komt, ook in de avond en het weekend, dat is top.

Het zijn onzekere tijden want hoe ziet onze wereld er over drie maanden uit? Helaas kan niemand daar voorspellingen over doen. Een ding is zeker, KNS is er voor jou: #hartvoorslagers

Met vriendelijke groeten,

Marian Lemsom

Meer blogs van Marian Lemsom