De blog van Marian Lemsom

Marian Lemsom, directeur van de KNS, deelt haar visie op zaken die haar opvallen in haar blogs. Lees haar blog hier. Onderaan de pagina vind je het archief.

Verlichting?!

Eind zomer, toen het ’s avonds lekker lang licht was, werd het slagersleven ruw verstoord. Energieprijzen gingen in die tijd 4 tot zelfs 5 keer over de kop en niet alleen de afrekening maar ook het voorschot moest worden betaald. Dat leidde tot problemen! Alles doorbelasten aan de klant kon niet want er waren al zoveel andere kosten zoals inkoop vlees, verpakkingen en personeel die stijgen. Dat zou een ambachtelijk levensmiddel wel heel exclusief, en veel te duur maken en dan blijven klanten weg. Toen leek er een regeling te komen die verlichting zou brengen juist voor slagers, bakkers en andere versspecialisten. Bedrijven waarbij energie noodzakelijk is voor het maken en voedselveilig houden van producten. Dat was een lichtpuntje!

De regeling bleek echter een plafond te hebben met een energie-intensiviteit van 12,5% en pas in te gaan per 1 november 2022. Dat is lang wachten als het probleem al speelt vanaf de zomer. Een percentage zegt wel iets maar als je de concrete bedragen ziet dan is de schrik groot. Er is vervolgens met man en macht gewerkt. Door het aandragen van onderzoeken, bedrijfsbezoeken, mediacontacten en praktijkvoorbeelden om de werkelijke situatie en de regeling op elkaar aan te sluiten en inderdaad verlichting te laten geven voor die bedrijven waar het voor is bedoeld.

Inmiddels is er een grote stap gedaan door het plafond naar 7% te brengen. Op basis van de kosten en omzet van 2022 brengt dit voor slagers geen oplossing. KNS zet in op 3%, dat is reëler wil de regeling daadwerkelijk bedrijven helpen om te kunnen blijven ondernemen. De regeling gaat in per 1 november en loopt een jaar door.

Niemand heeft een glazen bol om te voorspellen wat de kosten of de omzet gaat doen. Op basis van het hier en nu betekent het dat een flink aantal slagers definitief het licht uit doet. En met de slagers een heel groot deel van de winkelstraat. Natuurlijk is het motto nu ‘besparen’ en gaat er meerdere verlichting uit. De feestverlichting, betaald door winkeliers, is in elk geval definitief van de baan als er geen verswinkels meer zijn.

Met vriendelijke groeten,

Marian Lemsom

Meer blogs van Marian Lemsom