De blog van Marian Lemsom

Marian Lemsom, directeur van de KNS, deelt haar visie op zaken die haar opvallen in haar blogs. Lees haar blogs hier.

Lokaal kopen een blijvertje?

De corona-crisis verandert de maatschappij compleet. Een verschrikkelijke tijd met zieken en vele overlijdens. Tot 1 juni bestond het leven vooral uit allerlei beperkingen. Thuis werken, niet naar school, alleen naar buiten en verantwoord winkelen. Wat dat winkelen betreft, opvallend is dat de specialist weer in beeld is.

‘Koop lokaal’ heeft opeens de aandacht en dat is natuurlijk prachtig. De lokale winkeliers leveren een bijdrage aan de sfeer in het dorp, de stad, de straat, een wandeling waard in de tijd waar binnen blijven de norm is. De slagerijen draaien ondanks alle 1,5 meter maatregelen goed: waardering voor de specialist. Persoonlijk, service, ambachtelijk, kwaliteit, ik hoor overal positieve geluiden en complimenten. Natuurlijk speelt kleinschaligheid, veiligheid, hygiëne en tijd hebben voor het bezoeken van de specialisten hier zeker ook een rol in. Net als meer tijd hebben om te koken, behoefte aan troost door lekker eten. Want thuis uit eten dat begint tenslotte met mooie ingrediënten.

Langzaam maar zeker verandert er weer het een en ander. Scholen gaan weer open, thuiswerken blijft maar naar kantoor gaan is ook langzaam maar zeker een optie. En dan? Houden we dan oog voor het onderscheidend vermogen van de specialist zoals de slager? Is het vanzelfsprekend om lokaal bij kleine ondernemers te kopen? Of gaan we verder met het leven waarin gemak de hoofdrol speelt? Nu de horeca weer voor een gedeelte open mag, hoop ik van harte dat we met regelmaat weer uit eten gaan en het aan de chefs overlaten om te koken. Heerlijk aanschuiven, ik hou er zo van en gun het ook die ondernemers! Maar hoe gaan we verder om met aankopen doen? Is lekker en ambachtelijk nog belangrijk? En service en persoonlijk? Ik hoop het van harte!

Geniet van de herontdekking van die specialisten ook wanneer het aantal beperkingen is opgeheven. Neem de tijd om jouw eten met zorg uit te kiezen en te kopen. Deze specialistische ondernemers verdienen die aandacht en het gunnen van jouw aankopen. Kijk naar jouw eetmomenten en hoe de slager, maar natuurlijk ook de bakker, vis- en groentespecialist, hier een rol in kan spelen. Koop lokaal. Nu, wanneer we thuisblijven deze zomer, maar ook daarna. Koop lokaal, het is jouw keuze.

Met vriendelijke groeten,

Marian Lemsom

Meer blogs van Marian Lemsom