Zwitserland wint International Young Butchers’ Competition 2018

Zwitserland is kampioen geworden tijdens de International Young Butchers’ Competition 2018. Dit is bij de spannende prijsuitreiking op 28 februari in Parijs, Frankrijk bekend gemaakt. Wessel Starink behaalde de tweede plaats op het onderdeel 5, vervaardigen van twee keukenklare producten. Kevin van der Veen werd tweede bij het onderdeel 6, het bereiden en presenteren van een verrassingsopdracht. In het individueel klassement won de Zwitser Markus Wuthrich.

Peter Hoogenboom, directeur van de Koninklijke Nederlandse Slagers, is trots op het Nederlands team. “Het mooie van deze wedstrijd is dat je vakmanschap en ambacht ziet in combinatie met creatieve onderdelen waardoor het echt een wedstrijd is voor slagers. Deze jonge slagers hebben altijd plezier van de ervaringen die ze tijdens trainingen en wedstrijd op doen. Met hun inzet en prestatie zijn zij een voorbeeld en zeker ook boegbeeld voor de slagersbranche.”

“Het Nederlands team heeft zich voor de volle 100% ingespannen. Ze hebben goede resultaten laten zien. Helaas was het niet genoeg om landenkampioen te worden. Het hele traject is een leerschool en de wedstrijd is een goede manier om je kennis en vaardigheden van het slagersvak te verdiepen en te meten met jonge collega’s uit andere landen”, aldus Ron Kinkelaar van SVO vakopleiding food, chef d’équipe.

International Young Butchers’ Competition 2018

Op 27 en 28 februari heeft de International Young Butchers’ Competition 2018 plaatsgevonden in Parijs. De IYBC is de internationale vakwedstrijd voor jonge slagers onder de 25 jaar. Aan deze wedstrijd hebben de landenteams meegedaan van Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, en Nederland. De wedstrijd bestond uit zes wedstrijdonderdelen.

De Nederlandse deelnemers hebben op de volgende wedstrijdonderdeel hoog gescoord:

  • Wessel Starink is tweede geworden op onderdeel 5, vervaardigen van twee keukenklare producten.
  • Kevin van der Veen is tevens tweede geworden op onderdeel 6, het bereiden en presenteren van een verrassingsopdracht.

Elk jaar wordt deze vakwedstrijd georganiseerd door één van de leden van de International Butchers’ Confederation (IBC). De KNS is voor Nederland lid van de IBC. De KNS heeft de voorbereiding van deze wedstrijd in samenwerking met SVO verzorgd waarbij SVO verantwoordelijk was voor het trainingsprogramma van de deelnemers. De financiering is gedaan door Sovvb en sponsors Supergarant, Verstegen Spices & Sauces en Interkring Vers.

Het Nederlandse team

Het Nederlandse team bestaat uit Wessel Starink en Kevin van der Veen. Wessel werkt bij Keurslager Boenders in Eibergen. Kevin werkt bij Slagerij Nederhoed in Leek. Wessel gaat de opleiding Bedrijfsleider vers starten (SVO Zwolle) en ook Kevin volgt deze opleiding (SVO Groningen). Josja Haagsma is reservekandidaat, en daarmee zeker van deelname in 2019. Josja werkt bij Slagerij Biesma in Opeinde. Zij volgt de opleiding Bedrijfsleider vers bij SVO in Heerhugowaard.

Over Stichting Opleidingsfonds Slagersbedrijf (Sovvb)

Deelname aan de IYBC wordt voor een groot deel gefinancierd door Stichting Opleidingsfonds Slagersbedrijf (Sovvb). Naast het verstrekken van subsidies voor opleidingen en trainingen, spant de stichting zich ook in om (jonge) mensen te enthousiasmeren voor een carrière in het slagersvak.

Dit gebeurt door diverse activiteiten zoals het ontwikkelen van educatief lesmateriaal, voorlichting geven, de Meat Your Future Karavaan, decanenmiddagen en nog veel meer. De KNS voert deze activiteiten uit in opdracht van het bestuur van Sovvb. Het bestuur wordt gevormd door vertegenwoordigers van CNV Vakmensen, FNV en de KNS.