Livar bekroond met 3 sterren Beter Leven

Sinds dit jaar is de hele keten van Livar gecertificeerd met 3 sterren van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Livar is hiermee de enige varkenshouderij (buiten de biologische sector) met dit hoogst haalbare predicaat voor dierenwelzijn. Op vrijdag 21 oktober 2016 bezoekt de directeur van de dierenbescherming, Peter Verdaasdonk, Livar voor een persoonlijke felicitatie.

Deze officiële erkenning vindt plaats op de kloosterboerderij van Abdij Lilbosch in Echt. Ook worden op deze dag de innovatieve kraamstallen geopend en vindt de heropening plaats van de vleesvarkensstal.

Dierenwelzijn

Om het motto van Livar - "smaak als beloning voor goede zorg" - in beeld te brengen, wordt een rondleiding gegeven op de kloosterboerderij. Daarnaast worden de diverse onderzoeken die op de boerderij gaande zijn, toegelicht. In de nieuwe kraamstallen wordt getoond hoe Livar werkt aan innovatie door verdere optimalisatie van het dierenwelzijn, de diergezondheid en het verlagen van emissies door gebruik te maken van een speciale "High Welfare" vloer. In de herbouwde vleesvarkensstal kunnen de varkens naar hartenlust wroeten in het zand terwijl ook daar onderzoek gedaan wordt om geur- en ammoniakemissies zo laag mogelijk te houden.

Het concept Livar

Het Limburgs Kloostervarken Livar bestaat al sinds 1999. De Livar varkens kunnen vanaf hun geboorte buiten scharrelen. Ze hebben een krulstaart en door het speciaal gekruiste ras, hun dieet van Limburgse granen en de goede opvoeding leveren ze uiteindelijk mals en smaakvol vlees. Livar levert haar producten aan slagers en restaurants in Nederland, België en Duitsland.